fbpx

header

Hrvatski film “Zbornica” je priča o defetizmu

Nakon premijera filma “Zbornica” rediteljke Sonje Tarokić na 50. FEST-u u Кombank Dvorani, ovaj hrvatski film biće prikazan u Dvorani kulturnog centra i 3. marta u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

 

U debitantskom dugometražnom ostvarenju Sonje Tarokić pratimo Anamariju (Marina Redžepović), pedagoga punog entuzijazma koji dolazi na novo (stalno) radno mesto u jednu osnovnu školu i pokušava da se snađe u složenim međuljudskim odnosima kod nastavničkog osoblja. Naročitu glavobolju izaziva joj stariji nastavnik istorije Siniša (Stojan Matavulj) koji zabušava, ali ima zaštitu direktorke Vedrane (Nives Ivanković).

 

– Početna tačka za film je bila ideja o zatvorenom, klaustrofobičnom sastavu, neprekidnom bivanju s drugim ljudima, nešto što predstavlja jedno životno breme, upletenost u najsitnije moguće odnose koji zamagljuju fokus na neke veće stvari. Školstvo je specifična zajednica u kojoj ljudi ostaju celi radni vek unutar jedne škole i tu se taj teret utrostručuje, a zbornica postaje arena mikro-konflikata – objasnila je Sonja Tarokić.

 

Rediteljka je istakla da je “Zbornica” i priča o defetizmu koji prepoznaje dubinski u svom svetu, zemlji, društvu…

 

Marina Redžepović otkrila je koji je to trenutak u filmu kada je pomenuti defetizam pobedio radni elan njene junakinje sa kojim je došla u školu i zbornicu želeći da promeni nešto.

 

-To je niz malih situacija, zapravo niz malih poraza. Takve stvari se ne događaju preko noći. Ono što se Anamariji događa jeste njena inicijacija u svet odraslih, u socijalizaciju bez koje je nemoguće raditi svoj posao – rekla je Redžepović.

 

Rediteljka Sonja Tarokić je kazala da je pokušavala da se kloni klišea iako je svesna da ih u filmu ima.

 

– To su više neka prizivanja sećanja koje obični gledaoci imaju o tome ko su profesori, ko su ti likovi. Кada je film izašao u Hrvatskoj aposlutno su svi prepoznali sve ljude iz filma. Ponekad su i neka opšta mesta dobra u tom smislu prizivanja univerzalnosti, a onda se iznutra istakne ono što je tema – zaključila je Tarokić.

 

Napomenula je da i ona i Marina u svojoj porodici imaju članove koji su u obrazovnom sistemu.

 

– Šest članova moje obitelji su psiholozi. Okružena sam ljudima koji rade u školama i kroz pisanje filma sam se neprestano nalazila sa raznim prosvjetarima i crpela njihova priče,  jer je to bilo užasno važno za film – zaključila je Sonja Tarokić.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Branko Cvejić

Preminuo glumac Branko Cvejić

    Glumac Branko Cvejić preminuo je u Beogradu. Bio je dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a kod šire publike ostaće najviše upamćen po ulozi u TV

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište