fbpx

header

Zbog čega je Ilon Mask ličnost godine?

Ilon Mask

Titula “ličnost godine” koju od 1927. godine dodeljuje magazin “Time” ove godine je pripala milioneru, biznismenu i inovatoru Ilonu Masku.

 

Poznato je da prestižni magazin ovu titulu ne daje olako, osnovno merilo za dobijanje nagrade isključivo je uticaj koji određena osoba ima na svetske događaje protekle godine.

 

Ilon Riv Mask je osnivač direktor i glavni inženjer/dizajner kompanije „Spejs eks“, osnivač, direktor i dizajner proizvoda u kompaniji Tesla, osnivač i direktor Neuralinka i osnivač Pejpala.

 

Postavlja se pitanje zbog čega se upravo Mask “upisao” u dugačak niz ličnosti koje je do sada nagradio “Time” zajedno sa svim američkim predsednicima, Martinom Luterom Kingom 1963, Anvarom Sadatom 1977, Ajatolaomh Homeinijem 1979, Mihailom Gorbačovim 1987, papom Jovanom Pavlom II 1994, Vladimirom Putinom 2007, Markom Zakerbergom 2010, Angelom Merkel 2015, Donaldom Trampom 2016. godine i mnogim drugima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TIME (@time)

 

Ličnost godine bira glavni urednik ovog nedeljnika, a kriterijume je definisao prvi izdavač Henri Lus. Biraju se čovek ili osobe koje su više od drugih uticali na vesti i na naše živote, bilo u dobrom ili lošem smislu.

 

Iz magazina “Time” imali su samo reči hvale za južnoafričko-američkog preduzetnika i inženjera.

 

„Ličnost godine je pokazatelj uticaja, a malo je pojedinaca imalo veći uticaj od Maska na život na Zemlji, a potencijalno i na život van Zemlje. Godine 2021. Mask se pojavio ne samo kao najbogatija osoba na svetu, već i kao možda najbogatiji primer masovne promene u našem društvu“, reči su glavnog urednika Tajma Edvard Felsental.

 

Magazin ga je opisao kao mešavinu Tomasa Edisona, P.T. Barnama, Endrjua Karnegija i Doktora Menhetna, lika iz stripa „Nadzirači“ .

 

„Ovo je čovek koji teži da spase našu planetu i da nam obezbedi novu za nastanjivanje: klovn, genije, gospodar, vizionar, industrijalac, šoumen,…“, navodi „Tajm“ magazin o Masku.

 

Podsetimo, ovo prestižno priznanje bira se još od 1927. godine, a do 1999. titula se zvanično zvala „Muškarac godine“ ili „Žena godine“ (Man of the Year, Woman of the Year).

 

Uprkos imenu i tome što je titula prvobitno dodeljivana ljudima, od 1927. godine do danas urednici su birali i parove, grupe, pokrete, ideje, mesta, pa čak i mašine poput personalnog računara, koji je bio „Mašina godine“ (Machine of the Year) 1982.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište