fbpx

header

Vanvremenski dizajn: Psihodelični gramofon koji menja boje

Gramofon

Legenda ambijentalne muzike Brajan Eno je, u saradnji sa galerijom Paul Stolper, kreirao neonski gramofon u limitiranoj seriji. Boje limitiranog gramofona se menjaju dok svira muzika.

 

Zbog psihodeličnog spoja zvuka i slike, gramofon je sam po sebi umetničko delo, te maltene nije nužno koja muzika svira. Eno je rekao da je svetlost iz gramofona bila opipljiva, kao da je uhvaćena u obliku pare. On je dodao da smo vekovima sedeli i posmatrali, opčinjeni potpuno novim iskustvom svetlosti kao fizičkog prisustva.

 

– Jedan od velikih otkrića teorije evolucije je moguće početi sa jednostavnim i malim stvarima koje će prerasti u složenost. Ovo je vrlo intuitivno – to je jedna od onih stvari koje ljudski mozak ne može odmah da pojmi. Nema smisla sve dok ne vidite. Ideja je da ova mala stvar, koja ne može da sadrži toliko instrukcija, proizvede izuzetno kompleksan i isprepleten svet. Jedna od stvari koje volim kod ovog umetničkog dela je što to i sam dokazuje – izjavio je Eno.

 

 

Ograničena serija od 50 potpisanih gramofona dostupna je u galeriji Paul Stolper, ali oni koji su znatiželjni oko cene moraće da se raspitaju na sajtu. Ako ne budete imali sreće da ga nabavite na vreme, galerija takođe izlaže i prodaje neke od drugih Enovih radova. Tu spadaju „non-hi-fi“ kutije za svetlost i vaze za zvučnike.

 

O umetniku koji je kreirao gramofon

 

Brajan Eno je mnogo toga, kompozitor, pisac, producent ploča, vizuelni umetnik, muzičar i samoproglašeni „nemuzičar“.

 

Jedna od najinovativnijih ličnosti eksperimentalnog popa bio je član Roki Music-a. Sarađivao sa Dejvidom Bouvijem, U2, Coldplejom, Lori Anderson i Grejs Džouns i izmislio termin „ambijentalna muzika“.

 

Od 1970-ih, Enoova vizuelna umetnost je posvećena potencijalu svetlosti. Oslanjajući se na motive svetlosti i prostora, Mondrijana, suprematizma i ruske avangarde ranog 20. veka, Enoov rad koji zasićuje čula uranja gledaoce i slušaoce u meditativno, odvojeno stanje. Postavio je radove na jedrima Sidnejske opere, Lovel teleskopu u Jodrel banci i kreirao lekovitu muziku i svetlosne instalacije za bolnice.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište