fbpx

header

Kako odabrati pravi računar: Saveti IT stručnjaka

Računar

Ukoliko ste imali dilemu koji računar vama najviše odgovara, donosimo vam vodič koji će olakšati kupovinu. Navedene cene sastavljene su u odnosu na one u maloprodajnim objektima, ali uvek je pametno pogledati sajtove kao što su Kupujem-Prodajem, PC berza i slično. Sve je okvirno navedeno i podložno promenama u zavisnosti od tržišta.

 

Računari za osnovnu ličnu upotrebu

 

U ovu kategoriju spadaju korisnici koji ne koriste računar kao primarno sredstvo za rad, poznatiji u IT svetu kao „civili“. Klasičnim korisnicima je potreban računar za svaki dan, uglavnom kako bi pregledali poštu (mejlove), da pogledaju seriju ili film, surfuju internetom, koriste Office paket.

 

Ukoliko spadate u ovu kategoriju, preporuka stručnjaka je da je najbolje investirati u laptop, umesto desktop računara. Mobilan je, ne zauzima mnogo mesta, a služi svrsi.

 

Računar

 

Cene laptopova za ovu upotrebu kreću se, okvirno, od 600 do 650 evra. Možete pomisliti da vam se više isplati da date manje od 600 evra za računar sa manjom količinom rama, ali, posle nekog vremena, taj računar će usporiti do granice neupotrebljivosti.

 

Tehnologija je postala takva da je i za osnovnog korisnika potrebno da kupi računar koji sadrži minimum 8 GB RAM memorije. Što se tiče procesora, računar neka sadrži bar Intel i3 ili Ryzen 3.

 

Računar za profesionalnu upotrebu

 

Ovde delimo računare na dve kategorije, prema zahtevima i potrebama struke, da li je potrebno da računar ima integrisanu ili neintegrisanu grafičku kartu, kao i da li je potreban jači procesor (oba slučaja zahtevaju veću količinu rama). To su dizajnerski i nedizajnerski računari.

 

Pre svega, činjenica je da profesionalne računare biramo na osnovu posla kojim se bavimo. Ono što tražite kod računara za profesionalno korišćenje, što se tiče procesora, ne bi trebalo uzimati ništa ispod Ryzen 5 i Intel i5, što spada u niži rang. U višem rangu procesora, najbolje je kupiti Ryzen 7 ili Intel i9.

 

Ako razmišljate o dizajnu i sličnim branšama, može biti dovoljan laptop sa Ryzen 5 i Intel i5 procesorima. Ovde je bitnija grafička karta zbog samog posla. Odnos cene i kvaliteta može se naći među Apple proizvodima, u njihovom izboru Mac laptopova.

 

Računar

 

Cene laptopova idu od 650 do 750 evra, takođe se odnosi na niži rang. Dok cene laptopova namenjeni dizajnerima kreću se od 800 evra na gore. Ako vam je cilj računar sa neintegrisanom grafičkom kartom, teško je naći kvalitetan laptop za ispod 1.000 evra. Ipak, ako želite da investirate u laptop iznad 1.000 evra, bolja opcija jeste MacBook.

 

Gejmerski računar

 

U slučaju da se premišljate koje su performanse dovoljne za pravu gejming mašinu, bolje prvo razmislite koliki vam je budžet jer je to jedino što može da vas ograniči. Da budemo precizniji, ne postoji gornja granica koja može da bude premašena.

 

Zamislite da imate neograničen budžet kojim ćete kupiti sve najbolje (ne nužno najskuplje) – to bi jedno mogla da bude gornja granica.

 

Ulazni procesori, oni koji su neophodni jesu Ryzen 5 i Intel i5, u prevodu, minimum minimuma, ali u dosta slučajeva neće zadovoljiti potrebe prosečnog gejmera. Minimalna RAM memorija koja je potrebna jeste 16 GB.

 

Računar

 

Što se tiče grafičkih kartica, najniže ulazne performanse su Nvidia GeForce GTX 1660 Super ili 1660 TI, MD Radeon RX 5600 XT ili RX 5700. Kada su jače u pitanju, kupite bilo šta jer granica nema.

 

Zbog trenutne situacije sa čipovima, ekonomijom, rudarenjem kriptovaluta, ali i preprodavcima, cene grafičkih karti su znatno skočile. Nedostatak se osetio i po ceni i po potražnji jer nema dovoljno proizvoda da se potkrepi tržište. Savet je da kupite šta nađete, kao i šta možete da priuštite, s obzirom da je nepoznato kada će se situacija popraviti.

 

Ukoliko ste više zainteresovani za gejming laptop, opcije su Ryzer Blade, Asus Tuf Gaming, Asus Roug, HP Omen. Takođe, kada je u pitanju odnos cene i kvaliteta i dalje je nabolje investirati u desktop računar ako znate sami da ga sastavite ili imate proverenog tehničara (veoma proverenog) da to uradi za vas.

 

Šta roditelji da kupe svojoj deci?

 

S obzirom na to da dečije potrebe nisu visoke, isti takav bi trebalo da bude i računar. Računar koji kupujete za dete se ne moraju da se razlikuje od onog koji bi kupio standardni korisnik. Potrebe deteta će vremenom rasti u odnosu na to kojim poslom odluči da se bavi, kao i ukoliko krene da igra igrice.

 

Ono što je veoma bitno kod kupovine računara za dete nema veze sa samim računarom koliko ima veze da roditelji nauče da osiguraju i edukuju svoje dete po pitanju odgovornog korišćenja istog.

 

Deca za računarom

 

 

Pod to spada kreiranje naloga na računaru koji napravljen za dete koji nema administrativna prava. Postavlja se roditeljska kontrola, aktiviraju se porodični nalozi za društvene mreže, pomoću kojih roditelji mogu da prate internet aktivnost svoje dece.

 

Cene su iste kao i za standardnog korisnika.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište