fbpx

header

Horizon Forbidden West: Aloy – pravi primer feminizma

Aloy-Horizon-Forbidden-West-2022

Prethodno proglašena za video igru godine, „Horizon Zero Dawn“ napokon je dobila nastavak. Igra „Horizon Forbidden West“ sa glavnom protagonistkinjom Aloy ispunila je očekivanja gejmera širom sveta.

 

Pre franšize „Horizon“, kompanija „Guerrilla Games“ nikada pre nije radila na igri koja ima „open world“ koncept. Do nastanka ovog naslova, oni su se specijalizovali za razvoj igre „Killzone“. To im je u isto vreme bila dobra strategija jer su naučili da rade na oblikovanju sveta u igrama.

 

Aloy-Horizon-Forbidden-West-2022

Foto: Printscreen/ PS4

Kompaniji „Sony“ ponudili su „Horizon“ iako je bila njihov najriskantniji projekat. Pored 40 drugih ideja, shvatili su da će im se ova najviše isplatiti, ali ne samo kroz novac. Zato im je „Sony“ dao odrešene ruke po pitanju budžeta, kao i svu slobodu kada je u pitanju priča same igre. Dokaz tome jeste da je datum izlaska drugi deo „Horizon-a“ jednom pomeren, a „Zero Dawn“ nije jer se igra „samo pojavila“.

 

Prema informacijama iz Plejstešn studija, „Horizon Forbidden West“ je dostigao svoj cilj još u novembru 2021. godine za PS4 i PS5. U petak, 18. februara, kada je igra izašla, igrači su proveli milijardu sati igrajući je.

 

Zato smo pitali i jednog od igrača iz Srbije koji su njegovi utisci o igri i šta mu se svidelo, a šta ne.

 

Aloy-Horizon-Forbidden-West-2022

Foto: Printscreen/ PS4

 

– Jedino što mi se nije svidelo, tačnije, ubilo mi je doživljaj, što su dodatno na silu produžili igru. Igra je prelepa, priča je jedna od najmaštovitijih koje sam video u poslednje vreme. Najviše sam oduševljen glavnom junakinjom Aloy, koja je sila same igre. Ona je dokaz da možeš da napraviš igru sa ženskim glavnim likom, a da ona ne bude seksualizovana ili slaba. Parira svim muškim likovima iz igre, a od nekih je i bolja. Argument dobija na jačini i time da je ona klon naučnice koja je dala svoj život da spasi planetu – rekao je igrač Aleksandar (30).

 

 

„Zero Dawn“, kada je igra izašala, takmičila se sa favoritom „Zelda: Breath of the Wild“. Niko nije očekivao da će 2017. godine biti proglašena za igru godine. Bilo je to veliko iznenađenje s obzirom da se smatralo da nema nikakve šanse da osvoji tu nagradu.

 

Aloy na naslovnici Vanity Fair magazina

 

Dva sveta, moda i gejming, ne sarađuju dovoljno često. Zato je iznenađujuće videti da Aloy krasi februarsku digitalnu naslovnu stranu italijanske verzije magazina Vanity Fair.

 

U publikaciji je povedena diskusija o jačini i uticaju njenog lika, kako se uzdigla i postala omiljena protagonistkinja. Naslov edicije je „Aloy i revolucija“.

 

vanity-fair-Horizon-Forbidden-West-2022

Foto: Vanity Fair

 

– Sa pegicama na obrazima i svojim strogim izgledom, Aloy je uspela da iskupi industriju. Ona nije ni majka, ni supruga, ni sporedna glumica, ni pomoćnik, već hrabra žena u čijem svetu ne postoje rodne razlike – kaže autor članka Ofmario Manka.

 

Razgovarajući sa timom koji stoji iza igre, potvrđuje da su zadovoljni što je Aloy toliko privlačna. Prema Sonijevoj statistici, 42% igrača su žene.

 

– Čvrsto verujem da smo uspeli da stvorimo lik koji se dopada igračima bez obzira da li su muškarci ili žene – kaže izvršni producent „Horizona“ Endži Smets.

 

Direktor igre otkrio je da je „Horizon Forbidden West“ odložen da bi tim mogao da izbegne internu krizu. To je ono što se dešava sa mnogim projektima koji su pred krajnjim rokom, a osoblju je naređeno da radi prekomerno, ponekad i više od 80 sati nedeljno. Ako veliki naslov poput ovog može da izbegne „pregorevanje igrača“, sigurno je da drugim studijima ponestaje izgovora.

 

Takođe, u Firenci je osvanula i statua Aloy koja je posvećena ženama. Na statui se nalazi i poruka koja glasi: „Ikona hrabrosti, upornosti i snalažljivosti zauzima mesto za sve žene u istoriji koje su delile ove vrednosti i koje zaslužuju statuu“.

 

 

– Priča o Aloy nam govori o sposobnosti industrije video igara da prenese univerzalne priče i teme u dimenziju video igre, stavljajući igrače u centar. To im omogućuje da se udube u priču preuzimajući uloge mnogih likova, a da pritom ne prestanu da maštaju. Izuzetno stimulativan referentni model za mlađe generacije i pogled u moguću budućnost, ovoga puta ne samo za kontekst video-igara – rekao je generalni direktor Sonija u Italiji Marko Saleta.

 

Velika je ovo godina za „Horizon“, naročito jer je najavljena VR igra pod nazivom „Horizon Call of the Mountain“. Nova igra je najavljena zajedno sa PSVR 2, novom verzijom Sony slušalica za virtuelnu stvarnost. Mogu se pohvaliti raznim poboljšanjima uključujući OLED ekran, rezoluciju od 2000 k 2040 po oku i potpuno nove kontrolere.

 

„Call of the Mountain“ će predstaviti potpuno novog protagonistu, sa igračima koji vide priču svojim očima. Iznenađujuće, međutim, očigledno je da se u nekom trenutku upoznaje Aloy, zajedno sa drugim poznatim licima i novim likovima. Još uvek nije jasno da li će se priča odvijati pre, tokom ili posle „Horizon Forbidden West“ igre.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište