fbpx

header

Hiljadu pesama od 30 sekundi: Rokeri protiv platforme Spotifaj

Spotifaj-protest-pesma-album-2022

Rok grupa iz Sent Albansa, „The Pocket Gods“, objavila je planove za izdavanje albuma od 1.000 pesama od 30 sekundi. Odlučili su se za ovakav potez u znak protesta zbog tantijema platforme Spotifaj.

 

Model usluge strimovanja znači da se jedan strim pesme i prihod koji donosi aktiviraju nakon 30 sekundi emitovanja.

 

Pod takvim uslovima, „The Pocket Gods“ su odlučili da izdaju novi album pesama koje traju oko 30 sekundi. Bili su inspirisani člankom njujorškog profesora muzike Majka Erika. Profesor je rekao da se metode platforme Spotifaj vrte oko dela koji bi mogao označiti kraj trominutne pesme.

 

– Video sam članak i pomislio sam: „Zašto pisati duže pesme kada smo dovoljno malo plaćeni za samo 30 sekundi?“ – rekao je frontmen Mark Kristofer Li.

 

Novi album „1000×30 – Nobody Makes Money Anymore“ direktno upućuje na Spotifajev poslovni model. Li kaže da to znači da bend „dolazi u rizik da bude izbačen sa platforme“.

 

– Napisali smo i snimili 1.000 pesama, svaka za nijansu duže od 30 sekundi za album. Najduža je 36 sekundi. Dizajniran je da podigne svest o kampanji za poštene stope tantijema – kaže frontmen.

Govoreći o jednoj određenoj pesmi koja se zove „0,002“, što je iznos novca koji dobijaju po strimu, Li je rekao da su nekada dobijali 0,007 po pesmi.

 

– Izgleda da je to smanjeno otkako je Spotifaj kupio podkast „Joe Rogan Experience“ za 100 miliona dolara. Spotifaj je odličan muzički resurs i omogućava nezavisnim bendovima poput nas da postavljaju našu muziku bez diskografskih kuća. Takođe, verujem u slobodu govora iako sam veliki fan Nila Janga, tako da ne podržavam bojkot. Želimo samo da podignemo svest o pitanju autorskih prava – rekao je Li.

 

U januaru su stotine naučnika i medicinskih stručnjaka zatražile od Spotifaja da se pozabavi dezinformacijama o COVID-19 na svojoj platformi, podstaknute komentarima na The Joe Rogan Experience. Više od 270 članova naučne i medicinske zajednice potpisalo je otvoreno pismo u kojem se Roganove akcije nazivaju „ne samo neprihvatljivim i uvredljivim, već i medicinski i kulturno opasnim“.

 

Nakon objavljivanja tog pisma, Nil Jang je zahtevao da se njegova muzika „odmah“ ukloni sa platforme. Mnogi umetnici visokog profila kao što su Džoni Mičel, Dejvid Krosbi i Grejem Neš, ispratili su potez Janga.

 

Od tada, anketa potrošača kompanije „Forrester Research“ pokazala je da je 19 odsto korisnika striming servisa od tada otkazalo svoje pretplate ili planira da to uradi u bliskoj budućnosti.

 

Iako je 54 odsto ispitanika reklo da nema nameru da otkaže svoje planove, još 18,5 odsto je reklo da bi razmotrilo otkazivanje ako se više muzike ukloni sa platforme.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište