fbpx

header

Tijeri Mugler: Koja su svetska imena nosila kreacije preminulog genija?

Tijeri-Mugler-dizajner-2022

„Kreirao sam odeću jer sam tražio nešto što nije postojalo. Morao sam da pokušam da stvorim svoj svet.” – Tijeri Mugler

 

Reditelj, organizator, kreator parfema, kostimograf, fotograf… Tijeri Mugler je ovako opisivao svoj posao, svoju profesiju. Ujedno je bio i modni dizajner koji je kreirao vanvremenske kreacije. Mugler je preminuo u 73. godini.

 

Rođen u Strazburu 1948. godine, Mugler je studirao na „Školi lepih umetnosti“ i igrao u operi. Napravio je veliki skok u Parizu 1966. godine, gde je radio za druge dizajnere i kao fotograf. Svoje prve kreacije pokazao 1973. godine, a sledeće godine osnovao je brend i ubrzo je postao poznat po snazi svojih krojeva i vizije. Urednica i novinarka Meri Rasel prva je predstavila Muglera čitaocima.

 

 

„Tijeri Mugler je usamljenik. Putovaće u Afriku ili Indiju mesecima, sam, sa jednim parom farmerki u vreći. Bivši plasač sa potpuno individualnim osećajem za oblik i boju, koristi svoj smisao za pozorište i balet da razradi teme za svoje predstave. Odeća se, međutim, može rastaviti i, kada se vidi na policama u njegovom izložbenom salonu, predstavlja najmudriji i pravi komad koji se može poželeti. Za svoj novi butik na „La Place des Victoires“ dizajnirao je lutke i nakit. Sve je veoma luksuzno, ali grubo (na primer, zlatne niti u grubom platnu). Tijeri i njegov kolega dizajner Klod Montana razgovaraju jedan s drugim svakoga dana, ali nikada ne razgovaraju o kolekciji“, pisala je tada Raselova.

 

Radovi vrhunskog umetnika

 

Na fotografijama je moguće videti kako je Mugler preuzeo kontrolu nad tkaninom, sekao je i uvijao po svojoj volji. Njegov najekstremniji izgled, poput motocikl haljine, gotovo je konstruisan i hvaljen zbog svojih „skalpelskih i aerodinamičnih detalja“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

 

Mugler je koristio svoje veštine da prenese modu u druge oblasti. Njegov brend je postao poznat po parfemima, kao što su „Angel“ i „Alien“. Muglerov najprodavaniji miris je „Angel“, lansiran 1992. godine. Njujork Tajms ga je opisao kao „prvi gurmanski miris zbog svojih neobičnih komponenti za hranu“. Parfem „Aura“ je takođe zapažen zbog mirisnih nota kreiranih da probude unutrašnje instinkte žene.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

 

Muglerov rad u modi ukrštao se sa nadrealizmom, naučnom fantastikom i fetišom. Neki su smatrali da je njegov rad seksistički ili prelazi u kostim, ali se to može smatrati i osnažujućim. Kao primer može se navesti angažovanje „Cirque du Soleil“ iz 2003. godine. Mogućnost transformacije bila je važna za njegov rad i život. Kada se povukao iz mode, dizajner se vratio korišćenju svog pravog imena, Manfred.

 

S obzirom da je i sam bio izvođač, Mugler je shvatio neophodnost preterivanja zbog uticaja. Njegove predstave su bile pune pozorišta, sa kastingzima i nastupima poznatih ličnosti. Njegova konfekcijska kolekcija iz 1982. predstavljena u „dvadeset dve scene u stilu mjuzik-hol revije koji je ostavio publiku da tapše od oduševljenja“.

 

Tijeri Mugler – izložba

 

Retrospektivna izložba „Thierry Mugler: Couturissime“ otvorena je u „Muzeju dekorativne umetnosti“ u Parizu prošlog septembra.

 

Kustos Tijeri-Makim Loriot upoznao je Muglera kroz angažman u „Cirque du Soleil“ i osmislio je originalnu retrospektivnu izložbu za Muzej lepih umetnosti u Montrealu. Kustos je primetio da je, u modnoj sferi, Mugler jedini dizajner koji izbegava nostalgiju i naklonost trenutnom vremenu.

 

 

– Ono što je uradio je tako jedinstveno. Pisao je istoriju mode kolekciju za kolekcijom, a da to nije znao. Skoro kao da se ne radi o modi. Mugler nije pratio trendove ili upućivao na istoriju mode. Svečano je i impresivno: on je stvorio svoj svet i važno je da ga sačuva netaknut. Morali smo da zaronimo duboko i da od nje napravimo neklasičnu izložbu, tako da ljudi koji nisu u modi mogu da osete emocije na isti način kao sa Pikasovom skulpturom – rekao je kustos.

 

Kreacije za poznate ličnosti

 

Poznat po svojim futurističkim i skulpturalnim dizajnom, ostavio je trag u modnoj industriji koji nikada neće biti zaboravljen. Njegov uticaj se oseća daleko izvan modne piste. Kreacije modnog genija su nosili Kim Kardašijan, Kardi B, Bijonse, Grejs Džouns, Dejvid Bouvi, Rijana, Dijana Ros, Džordž Majkl, Lejdi Gaga, Kim Katral i mnogi drugi. U nastavku donosimo neke od ključnih saradnji dizajnera, koji su ga upisali u modnu istoriju.

 

Za Met Galu, Mugler je dizajnirao haljinu za Kim Kardašijan. Inspirisan scenom iz filma „Dečak na delfinu“ napravio je haljinu od lateksa. Potrebno je bilo osam meseci za istu, a kapljice donose efekat da osoba izgleda „kao da je upravo izašla iz vode“.

 

 

Kardi B je za dodelu Gremi nagrada izabrala haljinu „Rođenje Venere“ iz kolekcije visoke mode za jesen/zimu 1995. godine.

 

 

Mugler je radio sa Bijonse na njenoj epskoj svetskoj turneji 2009. godine, gde je dizajner pomogao da se sastavi više od 50 izgleda za pevačicu i njene prateće igrače. Takođe, kreativno je savetovao pevačicu o drugim elementima turneje, uključujući osvetljenje i koreografiju. Pre saradnje, pevačica je nosila jedan od njegovih vintage dizajna na omotu svog albuma „I Am…Sasha Fierce”.

 

 

Dizajner potpisuje i jednu od najpoznatijih filmskih haljina svih vremena, crnu izrezanu haljinu koju Demi Mur nosi u filmu „Nepristojna ponuda“.

 

 

Dejvid Bouvi i Mugler su radili zajedno u brojnim prilikama, uključujući i rad na spotu „Boys Keep Swinging“ u kojem je Bouvi nosio usku haljinu. Dizajner je pevača „obukao“ i kada se oženio sa Iman 1992. godine, koja je takođe bila Tijerijeva muza.

 

Džorž Majkl je angažovao dizajnera 1992. godine za snimanje spota „Too Funky“ koji je nastavak pesme „Freedom ’90“ u kom glume supermodeli.

 

Glumica Kim Katral nosila je žutu jaknu Muglera, koja je prvobitno bila iz kolekcije za jesen/zimu 1988. godine. Njen lik, Samanta Džouns, nosila je niz starinskih Mugler dizajna tokom godina, koje je sastavila kostimograf Patriša Fild.

 

tijeri-mugler-sako

Dizajn Tijeri Mugler

 

Za muzički spot „Telephone“, Lejdi Gaga je nosila vintidž haljinu i šešir Muglera. Kasnije je nosila još jednu vintidž Mugler haljinu za Gremi 2011. godine, koju je otkrila nakon što je izašla iz jajeta.

 

 

 

 

Pevačica Grejs Džouns bila je jedna od Muglerovih originalnih muza. Duo je godinama radio zajedno, uključujući njen scenski izgled, dok se ona više puta pojavljivala na njegovim revijama. Na fotografiji ispod su Mugler i Džouns.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dmetri Kakmi (@dmetrikakmi)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište