fbpx

header

Sve odevne kombinacije Jovanke Broz na izložbi u Beogradu

Stariji stanovnici naših prostora dobro se sećaju prvog pojavljivanja Jovanke Broz, 32 godine mlađe supruge Josipa Broza Tita, a većina je ostala uskraćena za potpuni utisak njenog šarma i lepote jer se televizijski prenos tih godina emitovan samo u crnoj-beloj boji.

 

Sedamdesetak godina kasnije, izložba „Jovanka Broz -u boji“ ima za cilj da otkloni hendikep dvobojne jednoličnosti i prikaže kakva je prva dama Jugoslavije bila u stvari, koje boje je volela i šta je odevala tokom diplomatskih i zvaničnih poseta.

 

Nakon njenog prvog pojavljivanja, svi su se pitali ko je Jovanka Broz, rođena Budisavljević, koja se naprosto 1945. godine pojavila u Belom dvoru, preuzela domaćinstvo Josipa Broza, a šest godina kasnije postala i njegova zvanična supruga.

 

Tito i Jovanka venčali su se 15. aprila 1952. godine, a priča se da je razlog zbog kog je maršal godinama skrivao ljubavnu vezu sa Jovankom i odgađao venčanje bila njena mladost i neznanja, te ju je poslao u Rim na usavršavanje. Na putovanjima u Italiju Jovanka se naučila lepom ponašanju, ali i lepom odevanju, a nije tajna da je volela “smelije” boje.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Svi zaniteresovani izložbu “Jovanka Broz – u boji” imaće priliku da pogedaju u holu RTS-a, a zahvalnost dugujemo njenoj porodici koja je ustupila 18 haljina i nekolicinu ličnih intimnih predmeta prve dame Jugoslavije.

 

Autori izložbe tvrde da je velika razlika između odevnih predmeta koje je Jovanka Broz nosila za diplomatske, međunarodne krugove i one koju je nosila za domaću javnost. Njene haljine su i istorijski dokument.

 

„Haljine potsećaju na jednu etiku i estetiku forme. Podsećaju na ono našta je ona obraćala pažnju, a to je poštovanje forme i etikecionih pravila. Ono što je dobro, ove haljine na jedan određeni način svedoče vremenu u kome je živela. Mogu biti predmet istraživanja za neke buduće generacije“, rekao je jedan od autora izložbe Igor Todorović.

 

Sve odevne kombinacije prve dame Jugoslavije ljubitelji lika i dela Jovanke Broz imaće 

prilike da vide do 30. novembra u holu RTS-a.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište