fbpx

header

Ruski dizajner Slava Zaitsev: Crveni Dior je rado viđen gost u Beogradu

Kada se crveni Dior pojavi u Beogradu, naš glavni grad postaje modna prestonica sveta. Vjačeslav Slava Zaitsev prvi je ruski modni dizajner koji je prikazao svoje kreacije na američkim modnim pistama u Njujorku i Beverli Hilsu.

 

Nadimak “crveni Dior” dobio je zasluženo dajući sovjetski odgovor na evropsku modu, a srpski modeli su zbog njega šetali ruski modni dizajn u centru Beograda više puta.

 

Ali Slava svoj nadimak nije zaslužio preko noći….

 

Želja čuvenog dizajnera bila je da postane pilot, ali kako je njegov otac bio neprijatelj Staljinovog režima, rešio je da upiše Fakultet primenjenih umestnosti. Zaitsev je tada shvatio da voli da radi sa tekstilom i tako je sve počelo.

 

Dizajnirao je uniforme ruskog tima za Olimpijske igre 1980. Svoje kolekcije je prikazivao u Parizu i Njujorku još pre pada SSSR-a, a Oskar de la Renta je tražio njegovu reviju „na bis“ 1990. godine. Takode, kompanija „L’Oreal“ ga je angažovala da učestvuje u kreiranju parfema „Maroussia“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slava Zaitsev (@slavazaitsew)

Njegove kreacije su uvek inspirisane Rusijom i to se jasno vidi, od boja do dezena, a poznat je i po tome što dizajnira odeću i za kurpulentnije dame.

 

Svojevremeno je prestižni modni časopis „Vogue“ napisao da je on „dizajner od kojeg mladi treba da nauče kako se spaja tradicionalno i moderno, lokalni folklor i svetska umetnost, talenat i poznavanje zanata“.

 

“Vouge” je takođe davne 1988. godine za Slavu Zaitseva napisao da je probio granice Sovjetskog Saveza svojim bogatim i upečatljivim dizajnom, što ga stavlja rame uz rame sa Lagerfeldom, Kardenom i Koko Šanel.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slava Zaitsev (@slavazaitsew)

 

Na listi njegovih klijenata su mnoge poznate dame, pa tako i supruga Vladimira Putina.

 

„Volim glamur i skupe materijale, krzno, perje, kristale… jer moja majka ništa od toga nije imala, cak ni dugu haljinu, a znam koliko je želela, kao i mnoge druge žene“, rekao je Slava jednom prilikom za „Njujork Tajms“ 2004. godine.

 

Ruski dizajner dve godine zaredom bio je gost festivala „Etnology fest“ u Beogradu, a Zitsev je oduvek rado viđen gost u Beogradu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište