fbpx

header

Preminuo slavni modni fotograf Patrik Demaršelje

preminuo-slavni-modni-fotograf-Patrik-Demaršelje-2022

„Lepota je u karakteru čoveka. Radi se o tome da imate zanimljivo lice i o tome šta je unutra. Svako može da napravi dobru sliku“, Patrik Demaršelje

 

Patrik Demaršelje obeležio je jednu eru, postavio nova pravila u svetu fotografije i neplanirano postao ikona. Godinama je radio za prestižne modne magazine, ali i bio lični fotograf princeze Dajane.

 

 

Fotograf je preminuo 31. marta u 78. godini. U njegovom portfoliju se ističu portreti koje je najčešće radio. Demaršeljeov rad se prepoznaje po balansu elegancije i prirodne opuštenosti. Fotografisao je neke od legendarnih portreta poznatih, ali i naslovnih strana cenjenih svetskih magazina.

 

Rođen u La Havreu u Francuskoj, Demaršelje je bio samouk i često isticao da je njegova karijera došla spontano.

 

– Nisam razmišljao o karijeri. Nisam je planirao. Ona mi je „došla“ –  izjavio je u intervjuu 2015. godine.

 

 

Prvi fotoaparat dobio je kao tinejdžer od svog očuha. Tada je najviše fotografisao ljude na venčanjima i za dokumenta. Kad je napunio 20 godina, preselio se u Pariz. Tu pronalazi posao kod švajcarskog modnog fotografa Hansa Feurera, koji je sarađivao sa magazinom Vogue.

 

Patrik Demaršelje je počeo da fotografiše za američki Vogue i pre nego se preselio u New York 1975. godine. U Ameriku odlazi zbog devojke sa kojom je tada bio u vezi.

 

Prvu naslovnicu snimio je 1977. godine. Međutim, slavu mu je donela naslovna strana iz 1989. godine na kojoj je bila Madona.

 

Ključna godina za Patrika je bila upravo ta kada je radio naslovnicnu sa Madonom. Dobio je brojne nagrade za svoj rad, ali je i postao lični fotograf pronceze Dajane. Princeza je za njegov rad saznala preko naslovne strane magazina Vogue. Demaršelje je bio prva osoba koja nije poreklom iz Velike Britanije koju je zaposlila kraljevska porodica. Tada je zvanično postao njihov službeni fotograf. Lični fotograf princeze Dajane bio je tokom kasnih ’80. i ranih ’90. godina.

 

 

U karijeri je sarađivao s mnogim supermodelima iz zlatne ere poput Kejt Mos, Sindi Kraford, Lindom Evanđelistom, Naomi Kembel i mnogim drugima. Francusko ministarstvo kulture odlikovalo ga je ordenom za doprinos kulturi 2007. godine. Pojavio se u filmu „The September Issue“, o pravljenju septembarskog izdanja magazine Vogue sa Anom Vintur.

 

Pojavio se i u filmu „Seks i grad“ u sceni kada fotografiše Keri Bredšo za bridal izdanje magazina Vogue. Spominje se i u legendarnom filmu „Đavo nosi Pradu“ kada Endi Saks uči o istoriji modnog magazina.

 

Demaršelje je fotografisao i kampanje za najpoznatije brendove. Neki od njih su Šanel, Dior, Lui Viton, Celin, Ive San Loren, Tomi Hilfiger, Dona Karan, Vera Veng, Kelvin Klajn i Ralf Loren. Što se tiče visoke street mode tu spadaju Ekspres i H&M, ali i kozmetička kompanija Elizabet Arden.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford)

 

Poznati fotograf radio je i knjige, slavne Pireli kalendare, pojavljivao se u takmičenju Američki Top Model.

 

Mnoge svetske poznate ličnosti su se oprostile od velikog umetnika. Među njima je i Sara Brajović, srpska glumica, model, pisac i pijanistkinja. Sara je lično poznavala Patrika koji ju je fotografisao više puta.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sara O (@sarabrajovic)

 

Tu se našla i supermodel Amber Valeta koja je rekla da je slomljena vestima.

 

– Patrik je bio jedan od prvih fotografa sa kojima sam radila. On je istorija mode i legendarni fotograf. Mnogo nam nedostaje. Njegovoj porodici šaljem ljubav i saučešće – rekla je Amber.

 

Patrik Demaršelje je iza sebe ostavio suprugu Miju, njihova tri sina Gustafa, Artura i Viktora, ali i troje unučadi.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište