fbpx

header

Otvaranje izložbe Sonje Krstić u okviru BFW

fsu-izlozba-sonje-krstic-bfw-2022

Umetnost i negovanje kulturnog nasleđa su segmenti koji su neizostavni deo svake Beogradske nedelje mode. Ovom prilikom publika će imati priliku da uživa u izložbi „Susretanja…“, modne dizajnerke Sonje Krstić.

 

Izložba pruža interpretaciju tradicionalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz aktuelni, modni, primenjeno-umetnički izraz.

 

Izložba će biti otvorena 9. maja sa početkom u 19 časova u Manakovoj kući. Biće predstavljena moderna, unikatna ženska odeća koja svojim savremenim izgledom pomera granice percepcije narodne nošnje kao uspostavljenog okvira tradicije.

 

To je susret autorskog modnog dizajna i estetskih obrazaca prošlosti. Govori o onome ko smo, odakle smo i šta u sebi i na sebi nosimo, personalizovan u umetničkom prikazu umetnice.

 

fsu-izlozba-sonje-krstic-bfw-2022

Foto: Promo

 

Korišćenjem recikliranih materijala, upotrebnih predmeta i gotovih proizvoda u dizajnu, umetnica  stvara nove vizuelne smernice metaforičnosti 21. veka. Na taj način kreira savremene kulturne utiske kojima se može oblikovati novi estetski (meta) univerzum.

 

Prvu celinu izložbe čine odevne forme estetskih kanona narodne kulture koja se razvijala na selu. Druga ima osobenosti gradske nošnje, ali samo u naznakama tradicije. Prva je robusna i gruba, sa elementima 3D preplitanja u sintetičkoj teksturi, poput „etno-punk“ susreta. Ova druga je rafinirana, sjajnih detalja, ali dramatičnih oblika, „gotik mode“ sa duhom folklorne tradicije.

 

Subjektivno, to su lični utisci, podsvest, prepoznavanje, simbolička interpretacija, unutrašnji eklekticizam koji dobija tumačenje kroz jezik mode. Objektivno, to su modni predmeti koji čine estetizovanu kulturološku sliku kojoj je vizuelni utisak važniji od etnografske faktografije i rekontrukcije. U nju je dizajnerka učitala ne samo sliku o sebi već i onima pre nas. To su utisci o nama danas, o suštini, svetu i životu, kroz simbolički okvir mode.

 

Izložba Sonje Krstić će biti otvorena do 9. juna.

Povezane vesti

izlozba-Nagrada-Piranezi-bina-2022

Izlozba „Nagrada Piranezi“ u okviru BINA

Izložba „Nagrada Piranezi“, revija recentne arhitekture iz regiona poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.   Nagrada „Piranez“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u

Opširnije »

Popularno

Najnovije

klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada
radionica-fotografije-2022
Besplatna radionica fotografije za mlade
ensh-niko-nikolic-kvaka-22
Ensh + Niko Nikolić koncertom u Kvaka 22
Thrift-Market-kvaka-22-2022
Treći Thrift Market u prostoru Kvaka 22
nft-miodrag-pejakovic-it-2022
IT inženjer Migabajt objašnjava kako do zarade od NFT

Pozorište