fbpx

header

Otvaranje izložbe Sonje Krstić u okviru BFW

fsu-izlozba-sonje-krstic-bfw-2022

Umetnost i negovanje kulturnog nasleđa su segmenti koji su neizostavni deo svake Beogradske nedelje mode. Ovom prilikom publika će imati priliku da uživa u izložbi „Susretanja…“, modne dizajnerke Sonje Krstić.

 

Izložba pruža interpretaciju tradicionalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz aktuelni, modni, primenjeno-umetnički izraz.

 

Izložba će biti otvorena 9. maja sa početkom u 19 časova u Manakovoj kući. Biće predstavljena moderna, unikatna ženska odeća koja svojim savremenim izgledom pomera granice percepcije narodne nošnje kao uspostavljenog okvira tradicije.

 

To je susret autorskog modnog dizajna i estetskih obrazaca prošlosti. Govori o onome ko smo, odakle smo i šta u sebi i na sebi nosimo, personalizovan u umetničkom prikazu umetnice.

 

fsu-izlozba-sonje-krstic-bfw-2022

Foto: Promo

 

Korišćenjem recikliranih materijala, upotrebnih predmeta i gotovih proizvoda u dizajnu, umetnica  stvara nove vizuelne smernice metaforičnosti 21. veka. Na taj način kreira savremene kulturne utiske kojima se može oblikovati novi estetski (meta) univerzum.

 

Prvu celinu izložbe čine odevne forme estetskih kanona narodne kulture koja se razvijala na selu. Druga ima osobenosti gradske nošnje, ali samo u naznakama tradicije. Prva je robusna i gruba, sa elementima 3D preplitanja u sintetičkoj teksturi, poput „etno-punk“ susreta. Ova druga je rafinirana, sjajnih detalja, ali dramatičnih oblika, „gotik mode“ sa duhom folklorne tradicije.

 

Subjektivno, to su lični utisci, podsvest, prepoznavanje, simbolička interpretacija, unutrašnji eklekticizam koji dobija tumačenje kroz jezik mode. Objektivno, to su modni predmeti koji čine estetizovanu kulturološku sliku kojoj je vizuelni utisak važniji od etnografske faktografije i rekontrukcije. U nju je dizajnerka učitala ne samo sliku o sebi već i onima pre nas. To su utisci o nama danas, o suštini, svetu i životu, kroz simbolički okvir mode.

 

Izložba Sonje Krstić će biti otvorena do 9. juna.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište