fbpx

header

Otkrivamo vam sve što niste znali o čarapama

Vrtoglava ekspanzija tekstilne industrije zbunila je sve potrošače, a posebno u odabiru čarapa, koje moraju da budu kvalitetne, jer se danas u njima provede daleko više vremena nego ranije. Čarape uglavnom nosimo tokom cele godine, od kolevke do groba, a o njima se posebno razmišlja zimi. One pružaju komfor, a ponekad i određuju ritam i sigurnost vašeg hoda. Kada se uz prebogat asortiman u prodavnicama, silno bombardovanje trendovima od strane modnih industrija i razne tvrdnje proizvođača, u obzir uzme i da je u Srbiji loša inspekcija, nameće se pitanje – da li je ispisan sastav na deklaraciji tačan, istinit.

 

Beograđanke traže šal od kozje dlake koji se provlači kroz prsten

 

U potrazi za zadovoljavajućim, dobrim čarapama, naišli smo na trgovca Srđana Hasa u podzemnom prolazu kod Doma omladine u Beogradu, koji nam je uz predstavljanje svoje ponude, održao i kratak kurs i naučio kako odabrati najbolje čarape. Onda se priča širila, pa se govorilo i o istoriji čarapa, kineskom gradu koji godišnje proizvede osam milijardi čarapa, te o pravilu nošenja, pa vojnim, najtoplijim, najskupljim i najdužim čarapama na svetu, a potom i o poslednjim naučnim otkrićima u proizvodnji istih. Ovaj po vokaciji grafički dijazner, koji skoro dve decenije prodaje isključivo čarape, odavno je stekao poverenje kupaca, a nas je poput vodiča upoznavao i sa blagodetima niza materijala poput vune, bambusa, mikrofibera… Ispričao je i kako čarape odavno nisu samo potreba, jer su pojavom najlona i likre postale i modni detalj. No, čujmo kako je sve to počelo…

 

-Sredinom 20. veka ženske noge sve više „izbijaju“ u prvi plan, jer se otkrivaju oslobađajući se tradicionalnih stega. Tome posebno doprinosi ekspanzija kinematografije, jer su najlonke nosile filmske heroine. Vremenom je točak revolucije, vrtoglavi rast tekstilne industrije, nametao sve veću potrebu za boljim, najboljim, neophodnim… – priča Has.

 

 

Prefinjena i neustrašiva: Tamara Bakić i njen jedinstven život

 

Uz papine crvene cipelice

 

Velika priča su i muške čarape, koje su poslednjih desetak godina u celom svetu zabeležile neverovatan rast prodaje. Očito da i jači pol sve veću važnost pridaje čarapama, što se vidi po bogatstvu asortimana. Mogu se, verovali ili ne, podeliti na niz kategorija i desetine podkategorija, a dovoljno je pomenuti samo da svaki sport danas zahteva određene čarape, a o materijalima i dezenima da se i ne govori. Zanimljivo je da su se širom sveta cele godine dugo nosile samo pamučne čarape iste debljine i u pet boja – bela, crna, teget, braon i siva. To je bio slučaj i u SFRJ, a onda je sa Zapada krenulo pravo pomodarstvo.

 

Kod nas su osamdesetih godina bele čarape ušle u modu, jer su ih na sednicama nosili svi članovi Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (CKSKJ). Bio je to vrhunac šika. Vladalo je pravilo „svaka cipela ide na belu čarapu“, a vremenom su počele da se proizvode muške čarape i od vune, likre, viskoze, modala (najkvalitetnijeg pamuka), od bambusa (vlakana bambusa, izuzetno prijatne i antialergeni) – priseća se Has.

 

Pravilo koje su nametnuli komunisti, isto kao i njihovu vlast, svrgao je Zapad. Naime, na toj strani sveta polako su počele da se nose čarape jarkih boja, koje su uz tamna odela još više parale oči, posebno kada se noge prekrste. Postale su poligon muške modne osvešćenosti i kreativnosti.

 

Tome su možda najviše doprineli svetski poznate ličnosti. Britanski diplomata i političar Kristofer Mejer je počeo da nosi crvene sokne, Džordž Buš Stariji je na samitu preživelih predsednika SAD – a guran u invalidskim kolicima nosio lilihip – roza čarape, a francuski eks premijer Fransoa Fijon je promovisao „Gammarelli“. Ova čuvena firma je do tada čarapama snabdevala samo Vatikan, a onda se okrenula masovnoj proizvodnji i postala pravi brend.

 

Top lokacije za kupovinu polovnih knjiga: Beograd je jedna velika biblioteka

 

Osnovana je još 1798. godine u Rimu, kako bi se brinula o izgledu vatikanskih velikodostojnika. Za njihove potrebe je proizvodila čarape različitih kolora, jer svaka boja odgovara jednom hijerarhijskom činu crkvenog lica. Sveštenici nose crne, biskupi ljubičaste, kardinali crvene, dok papa nosi bele čarape i to uz crvene cipelice. „Gammarelli“ je postao idealan svima, koji su želeli da se istaknu asesoarom. Postale su upečatljiv detalj svakog stilizovanog muškarca. Američki pisac Džoš Bermen je zabeležio: „Čarape u boji su kao donji veš za muškarca: samo ti znaš šta je ispod pantalona, ali možes malo toga i da pokažeš  – ako hoćeš“.

 

 

Uporedo sa ekspanzijom pomodarstva muških čarapa, krenula je prava eksplozija proizvodnje ženskih. Od ultra tankih čarapa (od pet do osam dena debljine) došlo se do onih koje imaju sistem hlađenja, namenjene za dame koje rade u institucijama gde dres kod ne dozvoljava gole noge. Zatim se prave i ultra tanke čarape, koje imaju zaštitne faktore od UVA i UVB zraćenja, da noge ne pocrvene na suncu.

 

-Fantastično je koje su granice dosegli proizvodnja i kvalitet. Postoje čak i čarape na baterije koje greju. Njih obično nose ribari, planinari, lovci i splavari. Tu su i čarape od neopren materijala, koje zadržava toplotu, a napravljene su od 3 mm debelog titanijum neoprena sa spoljašnjom oblogom protiv klizanja. Tu su i čarape sa morskim algama koje su antialergeni, jer sprečavaju pojavu bakterija. Sportske su posebna priča, svaki sport ima svoje čarape, drugačije kompresije i presure. Prave sa novim, nano tehnologijama, koje ne dopuštaju da se tokom treninga noga hladi, kako ligamenti i tetive ne bi pucale, da materijal vrši odvod vlage i održava temperaturu. Do tada su svi nosili iste, pamučne čarape, koje su dobro kupile vlagu, ali su time povlačile hladnoću. I proizvodnja medicinsko – terapeutskih čarapa takođe je uznapredovala. Reč je o specijalnim čarapama različite elastičnosti. Posebno su pogodne za one sa proširenim venama, a najbolje ih je kupovati u apotekama i specijalizovanim radnjama, dok njihovu upotrebu određuje stručno lice – priča Has.

 

Kada je reč o čarapama koje greju, poslednje dve – tri godine, sve traženije su vunene. Taj materijal je izuzetno prijatan i odličan je izolator – zimi greje, a leti hladi, pa stoga postoje i letnje i zimske vunene čarape. U Srbiji su najtraženije od ovčije vune, a kupuju se razni modeli, od sokni, preko onih do pola lista i dokolenica, pa do helanki, kako ženskih, tako i muških. Kako ukazuje sagovornik, greše oni koji zbog znojenja ispod vunenih čarapa nose pamučne, jer tada vuna nema zadovoljavajući efekat grejanja. Znojenje u vunenim čarapama je često subjektivan osećaj, kao i golicanje i grebanje nogu.

 

-U tom slučaju je isto kao da navučete deblje pamučne čarape. Vunene vrše svoju funkciju, samo ako su na bosoj nozi, jer se tada sa temperaturom tela pravi važdušni omotač koji greje. Efekat zagrevanja zavisi od gramature tkanja, ali ne mora da bude od 100 % vune. Pošto je kao takva izuzetno teška za održavanje, zbog ručnog pranja, jer se usled mašinskog brzo skupi, preporučuju se da u vunenim bude na primer 15 % poliamida, kao armaturne mreže i 5 % poliestera. Ponekad se doda i bambus, ili viskoza, kako bi čarapa dobila na mekoći i sjaju – objašnjava Has.

 

Ističe da je vunene čarape najbolje prati s tečnim deterdžentom, ručno ili mašinski s programom „za ručno pranje“, jer održavanje po deklaraciji garantuje trajnost artikla. I proizvodnja vunenih čarapa postala je sofisticirana. Prave se i od „češljane“ vune, a reč je o doradi tkanja – provlačenju kroz valjke sa sitnim iglicama, koje čupkaju teksturu materijala, kako bi bio mekši.

 

Jedna od grešaka je i nošenje deblje čarape od mikrofibera tokom najhladnijih dana, misleći da će im u njima biti toplije nego u vunenim.

 

-Odlika tog materijala nije da zagreje, već da zaštiti nogu od vetra. To su prevashodno vetrovke, štite od vetra, a ne od niskih temperatura. Inače, mikrofiber je posebno zahvalan za žene, jer su čarape od tog materijala praktične za posao u kancelarijama. Lepo izgledaju, a u njima nije vrućina – objašnjava Has.

 

Sastav na deklaraciji

 

Sigurno ste nekada posumnjali da sastav čarape nije onaj kakav piše na etiketi. Stoga vam ostaje jedino da sami ocenite kvalitet ili da verujete prodavcu. To će vam reći i radnice na hemijskom čišćenju, koje čak tvrde da na retko kom artiklu piše tačan sastav materijala. Stoga smo Hasa priupitali i koji sastav čarape je idealan.

 

-Osamdeset do 90 % vune ili pamuka uz poliamid, kao armatura i / ili likra zbog elestičnosti, po mom mišljenju je garancija kvaliteta. Treba izbegavati one koje imaju akrilik, jer on uzrokuje smrad i vlažnost, koja stvara bakterije i gljivice. Izuzetno dobar materijal je i bambus, ne samo za čarape, već i za veš, peškire, posteljinu, pa i pelene. To je kralj materijal za upijanje – kaže Has. On je pre desetak godina prvi u Beogradu prodavao čarape od bambusa. Tada su bile znatno skuplje od pamučnih, a sada su se cene skoro izjednačije, jer je uznapredovala tehnologija njihove proizvodnje. Ističe da ove čarape na svojoj deklaraciji moraju da imaju oznaku „Bambu“.

 

Ukoliko vas odbija da razmišljate o sastavu čarape, dovoljno je da obratite pažnju na sertifikat koji vam garantuje kvalitet. Na primer „Textiles vertrauen“, „Ekologie“, „Social responsibility“, „Ekonomy“, „“ itd. Tehnološke specifikacije (standardi) su potvrda kvaliteta, jer su ovi evropski standardi rigorozni. Oni garantuju da je ispisan sastav na deklaraciji tačan, istinit.

 

Cena i garancija kvaliteta

 

Kada je u pitanju kvalitet čarape, najpre treba istaći sam materijal, odnosno klasu, pa onda tehnološki proces. Materijali se kupuju na berzi, gde su klasirani, a proizvodnja se razlikuje u broju i debljini igala sa kojima se prede. Slobodno se može reći da danas kvalitetne čarape koštaju od 200 do 4.000 dinara. Kada se plaća neki brend, postavlja se pitanje da li one mogu da budu deset puta bolje i da se deset puta više nose, jer se u plimi napretka tehnologija pojavilo i nebrojeno proizvođača. Renomirane firme uglavnom imaju opravdanje za svoje visoke cene, jer uzimaju prvu klasu, tkanje na prstima i petama je pojačano armaturnim nitima. Sve su to finese, pa ponekad možda vredi dati hiljadu dinara za jedan par.

 

„Broj 1“

 

Kada je reč o kvlalitetu i dizajnu čarapa, može se reći da u tome generalno prednjače modno jake zemlje – Italija i Francuska. Srđan Has kaže da je iz bogatog trgovačkog iskustva zaključio da su čarape, uopšte tekstil, rađen za nemačko, rusko i jevrejsko tržište, najboljeg kvaliteta. Na vrhu je i Turska, kao veliki proizvođač pamuka, mada je malo poznato da 80 posto pamuka za svoje proizvode uvoze iz Grčke. Prema njegovim rečima, najbolji pamuk je egipatski, ali to naravno ne znači da je svaki artikl od tog materijala sa oznakom „Made in Egypt“ odličan, zadovoljavajući, jer sve zavisi od klase pamuka i proizvodnje.

 

Sirijci i Belorusi tvrde da je njihov pamuk najkvalitetniji, pa sve skupa stvara pometnju, ali se generalno može reći: „Dobar pamuk je na Istoku, a proizvodnja od tog materijala na Zapadu“. To naravno podrazumeva dobar materijal i dobru proizvodnju. Has ističe da je „Rolls – Royce“ u čarapama austrijska firma „Wolford“. I same mušterije su mu govorile da su te čarape nosile i po deset godina. Pored ovog postoji još niz – „Falke“, „Emilio Cavallini“, „Lavante“, „Burlington“, „Barberis“…

 

Kineski grad čarapa

 

Jeste li znali da se u kineskom okrugu Datang (grad Džuđi) proizvede osam milijardi pari čarapa godišnje. U „Gradu čarapa”, osim prosvetara, lekara, apotekara i poštara, maltene da nema čoveka koji se ne bavi proizvodnjom čarapa, bilo u fabrici sa nekoliko hiljada zaposlenih, bilo u malim i porodičnim manufakturama. Prave se široko rasprostranjene čarape, ali i one za poznate svetske brendove. Zbog proizvedene količine teško je čak i cenu odrediti, pa se neretko prodaju na tonu.

 

 

Kristalna mreža

 

Kada smo već kod cene čarapa, interesantno je pomenuti i najskuplje najlonke na svetu. To su mrežaste „Saint Laurent“ delikatno ukrašene Svarovski kristalima, a za njih je potrebno izdvojiti 790 eura. Cilj ovog brenda je bio da na tržište izbaci najskuplje čarape na svetu, nakon što je lansirao poliestersku jaknu po ceni od 61.000 američkih dolara.

 

Hod do Novog Zelanda

 

Ima i proizvođača koji kažu: „Naše čarape možda nisu najskuplje na svetu, ali su zato najekskluzivnije“. Reč je o „Charcoal Grey“ čarapama napravljenim od cervelta, koji je poznat kao dijamant u svetu vlakana, a dobija se od novozelandskog crvenog jelena. Napravljeno je od 100 posto cervelta, a ekskluzivnost ovih čarapa je u tome da se godišnje od jednog jelena može dobiti samo 20 grama ovog vlakna. Stoga ga unikatni kvalitet i raritet čini najtraženijim u svetu prirodnih materijala. Proizvedeno je sto pari, ručno, a bojenje i tkanje ovog specijalnog materijala je vrlo neobično i zahteva visoku pažnju posvećenu detaljima. Jedan par ovih čarapa košta 1.496 dolara.

čarape

 

Vikunja

 

Čuvena nemačka kompanija specijalizovana za proizvodnju čarapa „Falke“ 2013. godine je lansirala čarape po ceni od 1.200 dolara. Bila je to limitirana serija od deset pari, a napravljene su od najređe i najskuplje vune na svetu – vikunjine vune. Vikunja je nacionalna životinja Perua i dalek je rođak lama i naslednik alpaka. Ove nepripitomljive životinje žive samo na velikim nadmorskim visinama Anda. Teško ih je uloviti i strižu se samo jednom u dve godine, a od jedne vukinje se dobije manje od pola kilograma vune. To je najfinija vuna na svetu, jer ima samo 12 mikro metara u svom diametru. Ekskluzivne čarape su u jednom koloru – zlatno braon, prirodnoj boji, jer je farbanje ove vune nemoguće. Bogataši koji su ih kupili, dobili su ih u luksuznoj drvenoj kutiji. Prilikom toga prodavci su ih obavesti da će „Falke“ uskoro proizvesti 20 pulovera od vikunja vune. Na internet stranici ove kompanije se ističe: „Vikuna je najređa i najskuplja vuna na svetu, najmekša, najtanja i najtoplija od bilo koje druge vune“.

 

Srđan Has ističe da su čarape od alpake – lamine dlake, izuzetno dobre, posebne, jer je to ultra topao materijal, čak tri puta topliji od ovčije vune. Taj efekat je stvorila sama majka priroda. Alpaka, odnosno lama, koja raste na Andima, u Južnoj Americi, svojom evolucijom je napravila takvu dlaku, kako bi se zaštitila od ekstremnih hladnoća. U svojoj dlaci ima ulja, koja samo njeno krzno čini znatno toplijim. Mada, u čarape se ova dlaka ubacuje pet do 15 %, kako ne bi bila glomazna, objašnjava sagovornik.

 

Biro za nestale čarape

 

Svakome se nekad dogodilo da mu čarapa „nestane“ i da je bezuspešno traži. Zbog ove neobjašnjive „krađe” čarapa izmišljen je i poseban dan nazvan „Počast izgubljenim čarapama” koji se slavi 8. maja, u znak sećanja na sve izgubljene čarape. To je prilika da se sećate svih nemilih događaja gubitka čarapa. A, da je ovaj problem opšte poznat, vidi se i po osnivanju posebnog „Biroa za nestale čarape“ (The Bureau of Missing Socks), čiji se autori bave odgonetanjem misterije, šta se događa kada nestane samo jedna od dve čarape. Razmatraju sve moguće i nemoguće aspekte problema, uključujući okultno, teorije zavere, vanzemaljce i putovanje kroz vreme. Prema ovoj verziji pisac Džefri Čoser nikad nije završio „Kenterberijske priče” zbog toga što mu se iz vremenskog uvrnuća na glavu odjednom sručilo nekoliko hiljada tuđih čarapa. Njegova porodica je navodno ovaj slučaj zataškala i njegovu smrt pripisala prirodnim uzrocima.

 

 

Odabir

 

Modni stručnjaci i tekstilci kažu da su čarape produžetak vas i vaše garderobe. One su tu da zadovolje potrebu, ali i da istaknu vašu ličnost i trenutni omiljeni stil oblačenja. Najvažnije stvari kod ovog asesoara su materijal, boja, dezen i dužina. Ako pogrešite u nekoj od ovih stvari, kako ističu, može se desiti da ste sebi uništili dan. Najpreporučljivije su čarape od pamuka, čistog ili sa mešavinom lana, svile, merino vune, kašmira i konoplje.

 

Prvo gledajte materijal, a onda birajte boju, koju treba uklopiti sa godišnjim dobom i odećom. Tamnije se obično nose zimi, a svetlije leti, mada to nije uvek pravilo, jer psiholozi ukazuju da je tokom tmurnih dana dobro na sebi imati vedre kolore. Modni stručnjaci kažu da boja može da skrene pogled na vaš članak, ali ne i da ga zadrži, pa da tu onda nastupa dezen. Ipak, čarape treba da dopune garderobu, pa dezen čarapa ne treba da bude upadljiviji od dezena pantalona. Stoga su za upotrebu najpraktičnije jednostavne čarape, bez dezena.

 

Jednako važna je i dužina, koja ima svoje prednosti i funkcije. Za koju se opredeliti? Sebi možete pomoći da se ugledate na najbolje odevene ljude na svetu – Italijane. Oni nose isključivo dokolenice, iz dva razloga – noge su toplije ili hladnije, u zavisnosti od vremenskih uslova, i dlake se nikada ne vide kada se pantalone prilikom sedenja podignu ili se prekrste noge. Dakle, dokolenice su najcivilizovaniji izbor.

 

 

Pravila nošenja čarapa

 

Najveća greška je nošenje bilo kakvih čarapa na sandale i uz šortseve. Ako ste u patikama, podvrnite ih ili se opredelite za nazuvice, koje idu i uz elegantne bermude i sportski dres. Čest promašaj su i bele čarape van sportskih aktivnosti. Uz džins bi trebalo da se nose crne, dok elegantne pantalone i cipele zahtevaju čarape od tanjeg, finog materijala. Osim toga, sportske čarape su deblje i često rebraste, što daje ružan kontrast elegantnijim cipelama. Čarape bi trebalo da budu usklađene sa bojom elegantnih i kežual pantalona, a ne sa nijansom obuće. Ukoliko ste u nedoumici, opredelite se za tamnije čarape od pantalona. Na primer, uz sive pantalone savršeno se uklapaju čarape boje uglja. Ipak, uz pantalone pomenutih kolora ponekad može da ide i neka smela, drečava ili šarena čarapa, ali se ona u tom slučaju kombinuje sa majicom, košuljom ili džemperom.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište