fbpx

header

Omaž Mirjani Marić: Dizajnerka koja je kreirala imidž Jugoslavije

Foto: Đorđe Tomić

48. Perwoll Fashion Week svečano je zatvoren omažom čuvenoj Mirjani Marić koja je kreirala imidž nekadašnje Jugoslavije. Revija modela poklonjenih Etnografskom muzeju nakon poslednje izložbe 2014. godine, održana je u atrijumu Narodnog muzeja uz stajling podršku “Kicks and Heels” obuće.

 

Ispred Beogradske nedelje mode, Nenad Radujevic je potshumno dodelio Mirjani Marić nagradu za doprinos i razvoj mode kao umetnosti. Tom prilikom, direktor modnog studija “Click” se zahvalio Etnografskom i Narodnom muzeju i istakao da se nada da će i ovom revijom savremena moda dobiti adekvatno mesto u našim muzejima.

 

Foto: Đorđe Tomić

Foto: Đorđe Tomić

 

Modnom pistom defilovale su prve dame modnih pista  iz 70- tih i 80-tih,koje su  bile glavne manekenke na revijama Mirjane Maric: Ljiljana Erić, Vanja Govorko, Irena Mišović, Biljana Babić, Ivanka Dvojaković, Sandra Kosanović, Dorotea Kukuljica, Mira Ćirović, Ljiljana Urzikić, Nataša Djuričić i mnoge druge. Zahvaljujuci arhivskim snimcima RTS-a i emisije Stil koju potpisuje Jelena Gajšek, publika je mogla da se podseti na mnoge revije koje je Mirijana Marić uradila za života, a tokom revije menjale su se fotografije iz bogate arhive fotografa Marija Bralica dugogodišnjeg Mirjaninog saradnika. Sledeće godine biće 50 godina od prve revije Mirjane Marić koja je održana u Skupštini grada Beograda.

 

“Sigurna sam da je kreator uspeo ako na ulici sreće sve više svojih kreacija… Zadovoljna sam kad na ulicama Beograda sretnem svoje  modele.“ Mirjana Marić za Politikaekspres, 1975.

 

Foto: Đorđe Tomić

Foto: Đorđe Tomić

 

Mirjana Marić je otelotvoravala prostor iz među umetnosti i industrije, brižljivo vodeći računa o vrednosti robne marke koju je stvarala. Ona je balansirala između imperativa očuvanja svoje umetničke osobenosti i potreba tržišta. Njena ciljna grupa bila je socijalistička srednja klasa željna prestižnih estetizovanih proizvoda, i vrlo često je navodila da joj je cilj da stvara praktičnu odeću koju će žene nositi svakodnevno – na ulici, na poslu, ili u popodnevnim izlascima. Omogućila je ženama da se razlikuju u masi zahvaljujući maštovitim modnim dodacima, smelim krojevima i upadljivim bojama i dezenima, tetekstilom i kožom vrhunskog kvaliteta.

 

Gotovo da nije bilo Jugoslovenke srednje klase koja u svom posedu nije imala haljinu, kožnu suknju ili torbicu za šminku s potpisom Mirjane Marić.

 

Foto: Đorđe Tomić

Foto: Đorđe Tomić

 

“Njeni modeli i kolekcije označeni su kao de luxe prêt-à-porter jugoslovenske i srpske mode. Ženstvenost i lepršavost kreacija i dosledno oblikovanje u stilu klasične elegancije izdvajali su modele Mirjane Marić iz obilja mladalačke odeće hipi, pank i tehno estetike, a stil usmeren ka zreloj, zaposlenoj ili poslovnoj ženi upućivao ka segmentu tržišta kome se nije nudilo mnogo čega originalnog. Što se duže Mirjana Marić bavila modnim dizajnom, njene kolekcije su bile sve složenije, modela je bilo sveviše, a saradnja s preduzećima produbljivala se i razgranavala.“ piše Mirjana M. Menković u knjizi “Modaidizajn“.

 

Foto: Đorđe Tomić

Foto: Đorđe Tomić

 

Izložba Mirjana Marić: De luxe prêt-à-porter jugoslovenske mode (1970–1992) i knjiga, kao njen sastavni deo, postavili su pred Etnografski muzej u Beogradu inovativan zadatak. Posle zatvaranja izložbe 2014. godine, kolekcija koja je rađena namenski biva poklonjena Etnografskom muzeju, čime je ova ustanova postala mesto gde se sreću prošlost i sadašnjost, spajaju tradicionalni i moderni art efakti i poštuju kulturna memorija i promenljivi identiteti. Nadamo se da će ovaj čin darivanja podstaći i druge na slične poduhvate, što će značajno proširiti zbirku savremene odeće i u budućnosti omogućiti konstituisanje specijalizovanog Muzeja kulture mode.

 

ELLE x Perwoll Fashion Week revija Omaž Mirjani Marić, powered by Voda Voda, održana je u Narodnom muzeju u Beogradu. Modele sa poslednje izložbe Etnografskog muzeja 2014. godine nosile su naijistaknutija imena jugoslovenske isrpske modne scene, a za stajlinge su bili zaduženi modni stručnjaci: Ana Ostojić, Adela Damnjanović i Ashok Murty.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište