fbpx

header

Odlazak modne ikone: Nenadmašan Andre Leon Tali

Andre-Leon-Tali

„Moje oči umiru za lepotom“, Andre Leon Tali.

 

Modni novinar, TV lice, stilista, kreativni direktor i urednik, Andre Leon Tali preminuo je 18. januara, u 73. godini. Preminuo je u bolnici u Njujorku od srčanog udara. Mnogi njegovi prijatelji iz sveta mode, ali i šire, pogođeni su odlaskom legende koja je napravila pravu revoluciju u modi.

 

Tali je bio osoba jakih izjava, ekstravagantnih ogrtača i velikih prijatelja u dizajnerskih studijima od Njujorka do Pariza. Bio je jedna od ključnih figura modnog novinarstva u drugoj polovini prošlog veka do danas. U svojoj šest decenija dugoj karjeri, Tali je radio za „Women’s Wear Daily“, „W“, „New York Times“, „Vogue“.

 

Počeci genija

 

Njegov život pratio je entuzijazam, iako ga isti nije mazio. Andre Leon Tali je rođen u Vašingtonu DC 1948. godine. Odgajala ga je njegova baka, čistačica zbog koje se i zaljubio u modu. Diplomirao je francuski jezik i književnost na Univerzitetu Severna Karolina.

 

Kada je objavljen dokumentarac o njegovom životu, Tali je rekao da je voleo svoj dom i porodicu.

 

– Išao sam u školu i u crkvu. Radio sam šta mi je rečeno i nisam mnogo pričao, ali sam znao da je život veći od toga. Želeo sam da upoznam Dijanu Vrilend, Endija Vorhola, Naomi Sims, Pet Klivlend, Ede Sedgvik i Loulou de la Falaise. I jesam. I nikad se nisam osvrnuo – ispričao je tada Tali.

 

Talijevi počeci bili su u studiju kod Dajane Vrilend na Institutu za kostime Metropoliten muzeja umetnosti. Jednom prilikom izjavio je da je njegova spavaća soba bila izlepljena slikama Dajane Virlend iz magazina Vogue. Zatim, zapošljava se kao recepcioner u magazinu Endija Vorhola „Interview“, gde je vešto prikupljao znanje iz oblasti mode. Na redu su bili „Women’s Wear Daily“ zbog čega odlazi u Pariz gde se sreće sa najvećim imenima industrije poput Karla Lagerfelda i Iv San Lorana. Tali upoznaje urednicu američkog Vogue magazina Anu Vintur koja ga je 1988. godine imenovala za kreativnog direktora istog časopisa. U Vogue magazinu radio je do 2013. godine.

 

Andre-Leon-Tali

Andre Leon Tali

 

„Faraon fabuloznosti“, kako su ga nazivali u Vogue-u, bio je visok 198 centimetara i fizički je privlačio pažnju gde god bi se pojavio. U životu i u modnom ispoljavanju je voleo dramatičnost, a i uvek je nosio veoma zapaženu odeću. Njegov entuzijazam je bio neverovatan.

 

Karijera – Andre Leon Tali

 

Andre je bio prci crnac koji se našao na poziciji u Vogue magazinu, a često i jedina crna osoba u prvom redu na modnim revijama.

 

– Bio je kao crna raketa… on je bio taj – rekla je Vupi Goldberg, ističući belinu industrije u biografskom filmu „Jevanđelje po Andreu“ iz 2018.

 

U tom dokumentarcu Tali je izjavio: „Ne ustaneš i ne kažeš: Vidi, ja sam crnac i ponosan sam. Samo se pojaviš i to utiče na kulturu.“

 

Njegova knjiga „ALT 365+“ sadržala je fotografije njegovih kolega iz Vogue-a, sa modnih revija i dizajnera. Knjiga uključuje i fotografiju Fon Furstenbergove kako pliva u svom bazenu u Konektikatu. Knjiga je uhvatila deo njegovih legendarnih faksova, što je inspirisalo suštinsko čitanje koje je bila njegova „StileFak“ kolumna u Vogue-u.

 

Andre-Leon-Tali

Andre Leon Tali

 

Bio je veoma prisutan u dokumentarcu „The September Issue“ iz 2009. godine, koji je zabeležio nastanak najvećeg izdanja Vogue-a. Poslednjih godina, nijedna poznata ličnost nije rekla ne intervjuu sa Andreom kada su ga sreli na njegovom mestu na vrhu stepenica na crvenom tepihu Met Gala.

 

Stilizovao prvu damu Amerike Mišel Obamu i bio savetnik Oskara de la Rente, kao i mentor Naomi Kambel. Tokom cele karijere podsticao je razvoj tolerancije i prihvatanja različitosti u magazinima i na modnim pistama.

 

Poruka Ane Vintur

 

Ana Vintur se oglasila povodom njegove smrti navodeći da mnogi osećaju gubitak Andrea. Tu je navela dizajnere koje je inspirisao da rade u industriji.

 

– Tali je bio vodeća figura koja je rušila granice, a da pritom nikada nije zaboravio odakle je krenuo. Oni koji su poznavali modu i Vogue, jednostavno zbog njega i mnoštvo kolega tokom godina koji su bili dosledno podstaknuti svakim novim Andreovim otkrićem, o kome bi on žustro raspravljao. Niko nije mogao više da uzbudi ljude zbog, naizgled, beznačajnih modnih detalja od njega. Čak je i njegov niz raznobojnih mejlova bio dugo očekivani događaj, nešto čemu smo se svi radovali – rekla je Ana Vintur i dodala:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Wintour (@anna_wintourofficial)

 

– Ipak, gubitak Andrea kao mog kolege i prijatelja, to je neizmerno teško. Bio je veličanstven i opako zabavan, ali i živčan. Kao i u mnogim decenijama dugim vezama, bilo je i komplikovanih trenutaka. Sve čega danas želim da se setim, sve do čega mi je stalo je briljantan i saosećajan čovek koji je bio velikodušan i pun ljubavi. Bio je prijatelj meni i mojoj porodici koji će nam svima toliko nedostajati.

 

Sukob – Andre Leon Tali i Ana Vintur

 

Njegova renesansna pojava i enciklopedijsko znanje o modi impresionirali su Anu Vintur. Njih dvoje su bili toliko bliski da ga je čak pozvala na svoju svadbu. Zajedno su vladali svetskom modnom industrijom, menjajući pravila igre.

 

Ipak, razmirice sa Anom su krenule 2018. godine. Jasno je bilo na Met Gali te godine kada je Ana umesto njega pozvala jutjuberku Lizu Koši da intervjuiše poznate na crvenom tepihu. Tali je u svojim memoarima „The Chiffon Trenches 2020“ Anu opisao kao okrutnu osobu nesposobnu za jednostavnu ljudsku ljubaznost.

 

– Šta je mogla da ponudi jutjuberka? Zar je mogla da zna da je tehnički zahtevna haljina Zeka Pozena, koju je nosila Kejti Holms, bila omaž arhitekti Čarlsu Džejmsu? Bila je to hladna poslovna odluka – zaključio je legendarni modni stručnjak.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište