fbpx

header

Ko su tvorci luksuznih modnih brendova?

Gabrijela Bonur „Koko“ Šanel (1883.-1971.) je bila francuska modna kreatorka i jedna od najvažnijih ličnosti u modnom svetu, a idejni tvorac planetarno popularnog brenda “Šanel“ .

 

Ostala je zapamćena po svojim modernističkim mislima i ženskoj modi koju je stvarala nadahnuta odećom za muškarce. A koliko je uticaja imala na modu sveta govori i činjenica da je “mala crna haljina” bez koje je svaki ormar nezamisliv- njena tvorevina.

 

U svojim ranim dvadesetim godinama, Šanel je iz zabave uradila dizajn za nekoliko šešira. Nakon kratkog vremena je ovaj hobi postao unosan posao. Otvorila je butik „Šanel Moda“ u Parizu i postala licencirana dizajnerka. 60 godina bila je u samom vrhu pariške modne scene.

 

Foto: Printscreen

 

Često nazivan kraljem mode, Kristijan Dior je tokom života stvorio jedan od najuspešnijih brendova koji se i danas, skoro šest decenija posle njegove smrti, nalazi na vrhu svetske modne scene…

 

Krajem drugog svetskog rata, Dior je kreirao garderobu za žene nemačkih oficira i francuskih kolaboracionista, da bi ga prijatelj kasnije pozvao da oživi modnu kuću „Philippe et Gaston“ čije je vlasnik bio „kralj pamuka“ Marsel Busak. Odmah po upoznavanju, Dior je Busaku predstavio svoju viziju mode i 16. decembra 1946. u privatnoj kući na aveniji Montanj broj 30 u Parizu rođena je kuća “Dior”.

 

Ubrzo je Dior predstavio svoju kolekciju visoke mode „Carolle“, a bio je zadužen za stvaranje trenda “New Look” koji je bio direktno suprotstavljen dotadašnjim modnim trendovima. Prikazivao je ženstvenost golim ramenima, utegnutim strukom i suknjama od luksuznih materijala, a Dior se pokazao kao majstor u kreiranju ženskih silueta i elegantnih oblina. Tako je sve počelo.

 

Foto: Printscreen

 

Nakon svađe sa bogatim ocem, Gučio Guči (1881.-1953.) napušta rodnu Firencu i odlazi u London, gde se zapošljava u lancu luksuznih hotela Sevoy.

 

Promatrajući goste hotela, budući dizajner je pamtio različite osobine bogatih ljudi, njihove želje, potrebe, navike. Sve što je primetio iskoristio je da osmisli ideju o stvaranju vlastite firme, koja bi proizvodila torbe i vreće vrhunskog kvaliteta.

 

Godine napornog rada u Engleskoj, ne samo da ga nisu slomile, naprotiv, samo su ga ojačale. Guči se vraća u Firencu i 1921. godine otvira prvu firmu koja prozvodi elitnu garderobu od prave kože. U početku su se u trgovinama predstavljali proizvodi poput odela za džokere i konjski snopovi, kao i torbe i koferi. .

 

Zahvaljujući ovim proizvodima, glasine o marki postupno se počinju da se šire po celoj Evropi, a 20-tih godina prošlog veka i ostali Gučijevi sinovi priključili su se Gučiju. Ostalo je istorija.

 

Foto: Printscreen

 

Za modni brend Burrbery kažu da naglašava otelotvorenje britanskog stava zahvaljujući jedinstvenim materijalima i detaljnom zanatskom radu.

Tomas Barberi potiče iz prosečne britanske porodice iz 19 veka, a već kao dečak postao je šegrt u krojačkoj radnji. Svoju prvu radnju pod nazivom T. Burberry and Sons otvorio je 1856. godine, kada je imao samo 21 godinu. Početkom sedamdestih godina 19. veka njegova krojačka delatnost već je postala „imperija” sa posebnim fokusom na sportsku i garderobu kreiranu za britanske vremenske (ne)uslove.

 

Tomas Barberi izumitelj je gabardena (gabardine) – posebne vrste nepromočive tkanine koja „diše”. Tajna je bila učiniti predivo vodootpornim pre samog tkanja, što je Barberiju i pošlo za rukom i dovelo do neverovatnih rezultata.

 

Ova vrsta tkanine nije bila samo nepromočiva već i izuzetno izdržljiva, zbog čega su je često koristile različite vojne jedinice. Patentirana je na tržištu 1888. godine.

Foto: Printscreen

 

Dolče& Gabanna, iako relativno mlada kompanija u poređenju sa mnogim drugim velikim imenima i luksuznim brendovima, to ih nije spriječilo da jako brzo postanju simbol klase i ukusa. Osnovana je 1985. od strane Domenika Dolčea i Stefana Gabane, koji su oblikovali brend i polako počeli da stiču popularnost.

 

Njihovu odeću su do sada nosile mnoge poznate ličnosti, poput Madone, Kajli Minog, Naomi Kembel, Žizel Bindšen, Dženifer Lopez, Monike Beluči, Penelope Kruz, Anđeline Žoli i mnogih drugih.

 

Foto: Instagram/printscreen

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište