fbpx

header

Jedna kap menja osećaj: Ovo je priča o art parfemima

„Od pet čula, čulo mirisa je neupitno to koje najbolje pruža osećaj besmrtnosti“ – Salvador Dali.

 

Parfemi se uklapaju u svakodnevnu rutinu (skoro) svakog čoveka na planeti. Art (niche) parfemi crpe inspiraciju sa samog početka, kako su se nekada pravili mirisi, pre komercijalizacije industrije. Mirisi umetničkih parfema nas vraćaju u prošlost i kroz njih možemo osetiti duh starih majstora i proces pravljenja.

 

Njihova suština jeste ponuditi kvalitetan, ručno rađen umetnički parfem sa pažljivo biranim sastojcima. Poenta niche industrije bazira se na pravljenju umetničkog dela u boci sa fokusom na tekućinu koja će probuditi emocije u osobi koja nosi parfem, ali i onih koje je okružuju.

 

Kako razlikovati komercijalne od umetničkih parfema?

 

Parfem

Parfem

 

Tanka je linija između komercijalnih i umetničkih parfema. Jasno je da postoje razlike, ali sa gigantima koji kupuju male proizvođače parfema jako je teško razlikovati ih, osim ako ne postoji specijalizovana radnja koja nudi umetničke parfeme.

 

Ako se osvrnemo na koju deceniju unazad, primetićete da se veliki obrt desio osamdesetih godina 20. veka kada je primat preuzela komercijalna industrija i promenila tržište parfema. Akcenat je stavljen na prodaju i potražnju umesto na kvalitet i proces pravljenja; marketing je bio bitniji od kvaliteta, naročito izgled boce, a cene su oblikovane prema uzoru na umetničke parfeme.

 

Razlika leži u dostupnosti, ceni, prezentaciji i procesu stvaranja, kao i ključnoj osobi – parfimeristi.

 

Parfimer igra ključnu ulogu, te se zbog njih možemo ponovo prisetiti istorije parfema. Akcenat leži u samom tvorcu jer on ima „parfemski nos“. On osmišljava parfeme prema zahtevima kozmetičke kuće ili brenda ili zbog cilja koji je sam sebi postavio. Poseduje kreativnu slobodu da napravi parfem iz kog će proizići umetnost. Kod komercijalnih brendova, publiku ne interesuje ko je napravio parfem, već koji brend, dok je kod niche parfema on veoma bitan, kao što je Salvador Dali ključan za nadrealizam.

 

Parfem

Art Parfem

 

Proces stvaranja u niche industriji vodi se vizijom da se napravi jedinstveni miris koji u boci sadrži prirodne sastojke visokog kvaliteta i porekla, prenoseći emociju na samog kupca. Mnoge umetničke parfimerije, u svojim prezentacijama, naglašavaju važnost ovog koraka. Kroz pravljenje parfema moguće je izraziti sebe, misao ili bitan trenutak, naročito ako se isti pravi po porudžbini. Komercijalna industrija kroz drugačiji proces teži da zadovolji krajnjeg korisnika time što će pratiti trendove, modu i masovnu dopadljivost, kao i ukus publike.

 

Glavnu ulogu kod komercijalnih i dizajnerskih parfema igra prezentacija, a skoro uvek se i na tome zasniva. Ovde se još jednom može spomenuti marketing koji reklamira bocu, a ne parfem. Privlači se pažnja šljaštećim reklamama, kao i brend ambasadorima koji su centralna tema reklame. Drugačija je priča u niche industriji upravo, jer puštaju da njihov proizvod govori sam za sebe. Retko ćete naći umetnički parfem u ekstravagantnoj boci (Roja Dove) jer minimalizam i jednostavnost vladaju ovim svetom. Etikete su napravljene da informišu publiku o parfemu, ali i da se oseti doza pripadanja, pogotovo u delu u kom se može napisati kome je parfem namenjen. Fokus uvek ostaje na mirisu i parfemu. A ukoliko umetnički parfem ipak nije u svedenoj bočici, već raskošnoj, njen dizajn prevazilazi sve ono što komercijalni parfem može da ponudi.

 

Parfem

Art parfimerija

 

Industrijski parfemi su dostupni svuda u svim radnjama koje prodaju parfeme i kozmetiku, dok ćete umetničke parfeme naći isključivo u specijalizovanim niche radnjama. Luksuzno i pažljivo sređeni objekti će vam dati potpuno novo iskustvo, ali i ugođaj jer se sve bazira na tome da se osoba identifikuje sa parfemom i nađe tačno ono što je zamislila. Lični pristup je ostao i ostaće najbitniji faktor.

 

Poslednje, ali ne i najmanje bitno jeste cena. Visoke cene tipične su za umetničke parfeme, kao što smo prethodno napomenuli, zbog pažljivo biranih, prirodnih i kvalitetnih sastojaka koji se prave u ograničenim serijama. Nasuprot tome, komercijalni parfemi su dostupni svima i napravljeni za široke narodne mase, ali ne garantuju odnos kvaliteta i cene za razliku od umetničkih parfema. Postoje limitirane serije i dizajnerskih čije cene mogu da pariraju cenama umetničkih parfema.

 

Citat na početku teksta opravdava pomen španskog nadrealista Salvadora Dalija i velikog ljubitelja umetničkih parfema, jer je davne 1983. godine napravljen cvetni parfem „Dali“ koji je osmislio čuveni parfimerist Alberto Morilas. Boca je inspirisana likom Dalijeve Afrodite, a dočarava obrise lica starogrčke boginje ljubavi. Dalijev parfem nam daje tračak prošlosti u kojem su ideje bile večne i veće od života.

 

Salvador Dali

Salvador Dali – grafit

 

Trenutno najpopularniji umetnički parfem jeste Baccarat Rouge 540. Komanija Baccarat je 2014. godine proslavila 250 godina od osnivanja, te je napravila ovaj parfem koji je kreirao Francis Kurkdijan. Limitirana serija od 250 bočica, po ceni od 4.000 dolara, trebalo je da pripada samo kolekcionarima. Sada je dostupna svima i može se kupiti u art parfimeriji Metropoliten u Beogradu.

 

 

Gornje note: gorki badem, šafran; srednje note: egipatski jasmin, kedar; bazne note: mošus, drvene note, ambergris.

 

Ukoliko ste u potrazi za jedinstvenim iskustvom možete posetiti radnje Metropoliten, The Perfume Atelier, parfimeriju Sava (najstarija u Beogradu) i L’Atelier.

 

Od kako je sveta i veka, točak će se vrteti. Kada su parfemi otkriveni, bili su dostupni samo bogatima i specifično su se pravili za njih, zatim je usledila komercijalizacija, da bi se ponovo došlo do prioriteta koji daju kvalitet i jedinstvenost. Zato sada imamo dostupan širok spektar parfema od kojih možemo da izaberemo ono što nam najbolje leži.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište