fbpx

header

Fascinatori i šeširi ne izlaze iz mode: Pronađite ih u centru Beograda

Izložbe „Fasciniraj me“ Dragana i Milosave Smiljanić i „Tiso 07“ Sekcije tekstila Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije biće otvorene 28. i 29. decembra u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, saopštili su predstavnici ove institucije.

 

U okviru stalne postavke, galerija „Inkiostri“ Muzej primenjene umetnosti organizuje autorsku izložbu ručno izrađenih fascinatora i šešira ateljea Blackbirdfield. Reč je o modnom brendu stvorenom u Beogradu od strane Milosave i Dragana Smiljanića. Кolekcije se sastoje od ručno izrađenih šešira, toka, koktel šešira, prigodnih fascinatora, ali i ukrasne ornamentike glave.

 

Izložba „Fasciniraj me…” sastoji se od 12 unikatnih šešira, fascinatora i oglavlja. Pod nazivom fascinator označava se lagani prekrivač glave, sličan šalu, izrađen najčešće od čipke, vune ili perja i kao modni detalj može da zameni šešir koji se nosi u pojedinim svečanim, ali i tradicionalnim prilikama. U današnje vreme fascinator je modni detalj koji je pronašao svoje mesto u ženskom odevanju širom sveta.

 

Jedan od ciljeva modnog brenda „Blackbirdfield“ je stvaranje unikatnog, sofisticiranog i jasno prepoznatljivog modnog detalja za glavu koji se temelji kako na tradicionalnim tako na i savremenim tehnikama izrade uz upotrebu različitih materijala od konvencionalnih šeširdžijskih do modernih i recikliranih materijala. Neprestana unija starog i novog u sferi dizajniranja, isključivo ručnom izradom, koristi se za stvaranje klasičnih, savremenih, ali i skulpturalnih oblika i proporcija sa upečatljivom „Blackbirdfield“ estetikom.

 

„Blackbirdfield“ je bio deo Paris Fashion Week-a, New York Fashion Week-a, Poland Fashion Week-a, Berlin Alternative Fashion Week-a, Shanghai Fashion Week-a i China Harbin Fashion Week-a. U okviru izložbe “Fasciniraj me…” odevni predmeti su sa dizajnerskim potpisom Zvonka Markovića.

 

Još jedna izložba u Muzeju primenjene umetnosti

 

Izložba “Fasciniraj me…” nije jedina koju možete pogledati ove nedelje u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Tu je i „Tiso 07“ – sekcija tekstila i savremenog odevanja ULUPUDS-a, koja objedinjuje najznačajnija ostvarenja članova ove sekcije iz oblasti mode, tekstila i aksesoara.

 

Prema najavi organizatora, na izložbi će se predstaviti 45 dizajnera sa oko 70 radova, a izlagači svih generacija, raznovrsnih estetskih i likovnih senzibiliteta, kao i različitih umetničkih koncepcija predstavljaju svoja kreativna ostvarenja u domenu mode, tekstila i aksesoara. Osim toga, na otvaranju će žiri dodeliti Veliku nagradu i nagrade u sve tri kategorije: tekstil, moda i aksesoar.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište