fbpx

header

Vabi-sabi stil zaludeo svet: Uplovite u jednostavnost življenja

Vabi-sabi-enterijer-dizajn-stil-2022

Stil dekorisanja doma koji već vekovima praktikuju Japanci i koji je postao deo njihove kulture. Vabi-sabi je u poslednjoj deceniji postao popularan i širom sveta. Zato se mnogi dizajneri okreću Japanu kako bi osetili deo njihove kulture i preneli je na ostatak sveta.

 

Važi za jedan od stilova u čijem ćete se prostoru osećati udobno, opustiti nakon napornog dana. Takođe, podseća nas na prave životne vrednosti kojima je potrebno posvetiti se.

 

Vabi-sabi-enterijer-dizajn-stil-2022

Foto: Unsplash

 

Svaki dom, nebitno kako je uređen, bi trebalo da nas inspiriše i odiše pozitivnošću. Cilj vabi-sabi stila jeste da nas pokrene, napravi od doma utočište, ali i stavi fokus u naše unutrašnje biće. Vabi-sabi se može jednostavno opisati kao osećaj kada vas preplave spokoj i zadovoljstvo. Da se izvalite na kauč, odremate i uživate u svom prostoru. Ako se tako osećate u prostoru u kom provodite vreme, onda je taj prostor pravi za vas. Ukoliko je suprotan odgovor, onda možete da se poigrate ovim stilom.

 

Grubi prevod za vabi je život u skladu sa prirodom, dok je sabi energija jednostavnosti.

 

 

Japanci od davnina praktikuju ovakav stil života koji je implementiran u njihovu kulturu i življenje. Trude se da unesu ljubav u sve što rade, da bude smisleno, bilo da je to bašta ili ispijanje čaja.

 

Poznato je da se u Japanu svi trude da doprinesu zajednici koliko god da je ona velika ili mala, te se i ovde očekuje da svi budu uključeni. Zato zahteva pažnju svake osobe koja živi u ovakvom domu, a nije potrebno uložiti mnogo novca. Autentičnost je ključ. Takođe, jednostavnost ovakvog uređenja ne zahteva previše sređivanja. Zato vabi-sabi postaje deo života jer se prenosi i na ostale sfere, ali naročito na produktivnost.

 

 

Kako bi vaš dom dobio duh i izgled vabi-sabi stila, potrebno je da pogledate sve ćoškove i skrivene kutke. Oslobodite se viška stvari, izbacite ono što vam nije potrebno kako bi dom prodisao. Ukoliko ste emotivno vezani za neke stvari, napravite selekciju i odlučite koliko su vam iste zaista važne. Istaknite ono što vredi, bilo da je u finansijskom smislu skupoceno ili emotivnom. Možete sitnice podeliti na one koje su vam bitne, ali i one koje ćete pokloniti. Na taj način ćete se osloboditi viška na koji ste verovatno zaboravili i napraviti mesto za novu energiju.

 

Uživaćete dok posmatrate dragocene stvari na polici, diviti im se i paziti i tako podstaći pozitivnu atmosferu u kući. Takođe, ovde boje igraju veliku ulogu. Sve nijanse boje drveta, pastelne, zelena, ali i bela boja dolaze u obzir, dok crna nikako. Jednostavnije, one boje koje se nalaze u prirodi su pun pogodak.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište