fbpx

header

Šetnje, izložbe, edukacija: Raznovrstan program 17. izdanja BINA

BINA

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula.

 

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022). Predstaviće se i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

 

Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni. Ona će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja…

 

BINA

EU Mies Van der Rohe Award 2022, Foto: Grafton Architects, Ed Reeve

 

Izložbe na BINA 2022

 

BINA 2022 otvara se 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022“, a traje do 12. juna. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd. Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

 

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju–proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima bolje upoznati sa svojim idejama.

 

BINA

Nagrade i konkursi 3D prikaz Metroa, Foto: BINA

 

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ trajaće od 16. juna do 7. jula. Kustos izložbe je Ivan Blasi.

 

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine. Njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi. Takođe, skreće se pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

 

Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

 

BINA je i suorganizator izložbe „Nikola Dobrović pod zastavama modernih pokreta“. Posvećena je 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. Tim povodom se 24. maja u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba.

 

BINA

Dobrović – izložba „Pod zastavama“, Foto: BINA

 

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba. Konkursni radovi studenata biće postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

 

Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat“ tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere. Ovog puta su to „Modelart Arhitekti“ iz Novog Sada. Ova izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini na adresi Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti.

 

Izložba „Nagrada Piranesi“ biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta. Ovo je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova.

 

arhitektura

Izložba Nagrada Piranesi, Foto: Jadran Rusjan

 

Radionica i šetnje

 

Biće realizovana i radionica pod nazivom „Zajedničko planiranje bloka 37“. Cilj radionice je da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora.

 

Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja. Na ovaj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života. Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana „Blok 37“.

 

Poseban segment programa čini „DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2“. Razvio se nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda. Tada su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život i kako mu  svojim delovanjem doprinose.

 

– Ove godine „DOBAR URBANI ŽIVOT“ izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima smo započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planiramo da sprovedemo interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu. Svaki modul ima specifičnu temu od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju. Pet su tema kojima ćemo se baviti: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje – kažu iz BINA.

 

Studenti beogradskog Arhitektonskog fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta potrudiće se da na zajedničkoj radionici daju svoj doprinos dobrom urbanom životu.

 

Značajan deo programa su BINA šetnje „Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa“, „Novi vek Ložionice“, „Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje“, večernja šetnja Gardošem, šetnja „Urbane memorije Donjeg Dorćola“, šetnja Terazijama i „Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića“.

 

U okviru programa „BINA OPEN HOUSE“ biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka, pa AIK banka i sada Zadužbina MK).

 

BINA izlet ove godine će biti posvećen gradu Šapcu. Izlet će biti realizovan pod nazivom „Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020“.

 

Serija predavanja u programu BINA seminara će biti posvećena profesionalcima u prostoru rekonstruisane zgrade BEKO.

 

U okviru edukativnih programa biće predstavljena značajna publikacija „Urban Architectures in Interwar Yugoslavia“ Tanje Konli i časopisa „Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu 2010-2020“. Takođe će biti održana i studentska radionica „(re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović“ u saradnji sa Akademijom tehničkih strukovnih studija Beograd.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište