fbpx

header

Radionica „Zajedničko planiranje bloka 37“ u okviru BINA

radionica-Zajedničko-planiranje-bloka-37-bina-2022

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA će 22. maja realizovati radionicu pod nazivom „Zajedničko planiranje bloka 37“. Cilj ovakvog projekta je da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka.

 

U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora.

 

Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora. Njih lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja.

 

Blok 37 predstavlja stambeni modernistički blok i deo je tzv. Trećeg rejona opštine Novi Beograd.

 

Njegov detaljni plan je urađen na osnovu opštejugoslovenskog konkursa 1961. godine za blokove 33, 37 i 38 i centar Trećeg rejona. Plan je usvojen 1963. godine.

 

Izgradnja tri stambena bloka je započeta između 1966. i 1970. godine kada su izgrađeni planirani vrtići i dve osnovne škole. Izgradnja centara lokalnih zajednica i centra Trećeg rejona Novog Beograda nisu pokrenuti u ovom periodu. To je umanjilo udobnost života usled nedostatka kulturnih i društvenih aktivnosti lokalne zajednice.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B I N A (@bina.centar)

 

Tokom narednih godina Blok 37 nije menjao strukturu. Jedino su na njegovom obodu realizovana dva poslovna objekta 2008. i 2009. godine.

 

„Zajedničko planiranje bloka 37“ će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana Blok 37.

 

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022). Tu je i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ (2022) na izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

 

Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu.

 

Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište