fbpx

header

Program „Dobar Urbani Život“ na BINA

Dobar-Urbani-Život-BINA-2022

Poseban program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture „Dobar Urbani Život“ posvećen je urbanim intervencijama. One se tiču gorućih pitanja gradskog života. Ove godine se „Dobar Urbani Život“ održava od 11. do 18. juna na više lokacija u Beogradu.

 

Akcije iz ovogodišnjeg programa imaju za cilj da sprovedu urbane intervencije koje se tiču gorućih pitanja. Na prošlogodišnjem okruglom stolu diskutovalo se na ovu temu.

 

Ovogodišnje izdanje „Dobar Urbani Život“ izlazi iz zatvorenog prostora kako bi zaronilo u urbano tkivo ulica, šuma, gradskih parkova, igrališta i ostalih javnih prostora. Zajedno sa partnerima, realizovaće se više interaktivnih formata na nekoliko lokacija u Beogradu. Ove akcije će odgovoriti na odabrane goruće teme koje su relevantne za kvalitet i iskustvo javnog urbanog života.

 

Dobar-Urbani-Život-BINA-2022

Foto: BINA

 

Prijave putem sajta BINE su obavezne, na pojedinačnim stranicama svake od najavljenih „Dobar Urbani Život“ akcije.

 

BINA tim poziva sve zainteresovane za ove programe da se spreme za aktivno učešće. Potrebna je i adekvatna oprema, sportska obuća, flašica vode, kačket ili kapu, i sve ostalo što je potrebno za udoban boravak na otvorenom.

 

U subotu, 11. juna od 11 časova na uglu Rajićeve i Knez Mihailove ulice biće organizovana akcija „Pejzaž gradskih ulica“. Učestvuju Ljiljana Radošević (Street Art Belgrade), Jasna Bratičević (Centar za integraciju mladih) i Vanja Puškar (New Balkan Cuisine).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B I N A (@bina.centar)

 

Za nedelju, 12. jun od 10 sati u planu je akcija „Humano-prirodno-urbano“. Akciju vode Aleksandra Šević (Zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd) Ružica Sarić (BINA), Biljana Ćulafić (Centar za edukaciju, psihoterapiju i traumu Modus Vivendi System), Marko Mihailović (Beogradski trkački klub), i Sanja Šovran (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu). Okupljanje je u Zvezdarskoj šumi na poslednjoj stanici autobusa 65.

 

Za utorak i sredu 14. i 15. juna zakazana je akcija „Briga o zapuštenom“. U pitanju je zajednička studentska radionica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, TU Wien i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Mentori su Jelena Brajković, Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), David Calas (Studio Calas Beč, GIU Berlin), Sabine Knierbein, Dragana Damjanović, Emanuela Semlitsch, Stefan Mayr, Predrag Milić (TU Beč). Program se održava na lokacijama Ambasade Austrije, Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

 

U sredu, 15. juna od 18 časova biće organizovana akcija „Digitalne interakcije“ u Novoj iskri. Na njoj učestvuju Nana Radenković (Nova Iskra), Danka Milenković (Naučno-tehnološki park; Beeamond tim) i Nikola Stanojević (SOMA tim).

 

Dobar-Urbani-Život-BINA-2022

Foto: BINA

 

Poslednja ovogodišnja „Dobar Urbani Život“ akcija „BINA & Silosi play day“ na programu je u subotu 18. Juna od 11 sati u Silosima Beograd. Učestvuju Anastasija Ćetković (Silosi), Jelena Brajković, Zoran Đukanović, Sanja Momčilović i Milena Ivković (Placemaking Western Balkans); Dragan Tomašević (Savez za rekreaciju i fitnes Srbije), Stanko Rajić (Beogradsko Udruženje pčelara), Kristijan Molnar (DJ).

 

Program obuhvata pet ključnih tema koje se odnose na urbano područje. To su zdravlje (očuvanje zdravlja), briga (briga o životnoj sredini i ljudima), proizvodnja/potrošnja hrane u gradovima (potražnja za hranom), igra (razigrana interakcija) i digitalnost (digitalno proširenje i primena). Ovim gorućim temama BINA se bavi se uključivanjem javnosti kroz različite oblike delovanja, kroz performanse i radionice u odabranim prostorima.

 

Kustosi programa su dr Jelena Brajković, master inženjer arhitekture i dr David Kalas, vanredni profesor arhitekture. Jelena Brajković je naučni saradnik na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. David Kalas je arhitekta, urbanista, ruralista, kustos i direktor multidisciplinarnog kreativnog biroa „Studio Calas“ u Beču. On deluje između zamagljenih granica urbanog dizajna, ruralnog duha, arhitekture, kulture i umetnosti, negujući pristup na više nivoa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište