fbpx

header

Fransis Kere – prvi afroamerikanac dobitnik nagrade Pricker

Fransis-Kere-arhitekta-2022

Arhitekta Diebedo Fransis Kere prvi je Afrikanac i crnac koji je postao laureat najznačajnijeg priznanja u svetu arhitekture, Prickerove nagrade.

 

Poreklom iz Burkine Faso, arhitekta živi i radi u Berlinu i upravo je ovenčan je Prickerom za 2021. godinu.

 

Kere, rođen 1965. godine u Gandu, postao je poznat po građevinama u Africi. Građevine se prirodno uklapaju u okruženje i grade uz učešće lokalne zajednice i minimalne resurse.

 

 

Kompletno delo Fransisa Kerea je moćno, konstatovao je žiri Prickerove nagrade koja je dodeljena po 43. put. Žirijem je presedavao presedavao čileanski arhitekta Alehandro Aravena.

 

U obrazloženju odluke žiri navedeno je da „Kereove zgrade za zajednicu i od nje, direktno joj pripadaju načinom stvaranja, materijalima, i jedinstvenim karakterom“. Takođe, i da je „njihovo prisustvo nepretenciozno, a uticaj oblikovan milošću“.

 

 

– Ovo je neverovatno! Srećan sam i preplavljen emocijama, ali je nagrada i velika odgovornost. Život mi neće biti lakši – rekao je Kere nakon vesti o nagradi.

 

S obzirom da je postao prvi crnac, laureat Prickera, Fransis Kere istakao je kako ne želi u ovom trenutku da priča o rasizmu.

 

 

– Ali, za sve ovo potrebna je velika snaga i sreća. Nadam se da će sada mladi u Africi uvideti da je ovakav put moguć i za njih.

 

Prickerova nagrada ustanovljena je 1979. godine. Laureat, osim broznane medalje, dobija i novčano priznanje u iznosu od 100.000 dolara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište