fbpx

header

Otkrivamo sve o novom smeru na FDU: Razgovarali smo sa šeficom katedre

FDU

Od naredne školske godine na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) studenti će moći da izaberu novi studijski programa – Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Konkurs za prijemni ispit koji će se održati u junu uveliko je u toku, a upis prve generacije studenta se očekuje u julu 2022.

 

Vanredna profesorka i šefica nove Katedre, Mina Cvetinović Pavkov, odgovorila je za Rebelgrade na pitanja koja će najviše interesovati studente, kao i do kada traje konkurs, a kada je prijemni ispit.

 

Foto: Mina Cvetinović Pavkov

 

Šta podrazumeva program novog smera za vizuelne efekte-animaciju i gejm art?

 

Svrha programa je da studenti ovladaju suštinom procesa stvaranja i da nauče sami da istražuju i da se usavršavaju kako bi i nakon studija mogli stručno i kompetentno da prate izuzetno brz razvoj tehnologije u svojoj oblasti i mogli da se prilagođavaju dinamičnim promenama softvera, hardvera, ali i umetničkog izraza na polju vizuelnih efekata, animacije i gejm arta.

 

Da li su obezbeđena sredstva i tehnički deo i šta oni podrazumevaju?

 

Fakultet dramskih umetnosti je obezbedio novu učionicu u kojoj će svaki student imati na raspolaganju svoju radnu stanicu koja ima grafičku karticu najnovije generacije, dva monitora, grafičku tablu i profesionalne uslove za rad. Deo sredstava za opremanje učionice su obezbeđeni od prestižne nagrade EPIC MegaGrants koju je FDU dobio od kompanije EPIC Games, koja je vodeća svetska kompanija u oblasti interaktivnih umetnosti i 3d tehnologija (Unreal Engine).

 

 

Koliki broj studenata je predviđen za novi smer i kada ih očekuje prijemni ispit?

 

Na novi studijski program Vizuelni efekti, animacija i gejm art je predviđeno da se primi do 20 studenata, a prijemni ispit počinje 25. juna 2022. godine.

 

Da li je predviđena razmena studenata na ovom smeru i da li je moguć još neki vid usavršavanja?

 

Univerzitet umetnosti, a samim tim i Fakultet dramskih umetnosti, učestvuje u programu međunarodne razmene studenata  Erazmus+ programu mobilnosti koji studentima pruža mogućnost da deo svog studijskog programa – najmanje 3, a najviše 12 meseci – ostvare na nekom od inostranih univerziteta ili akademija, uz finansijsku podršku u vidu Erazmus+ studentske stipendije. Postoje i bileteralni sporazumi sa drugim Univerzitetima ili Fakultetima širom sveta pa su mogućnosti za razmenu i dalje usavršavanje brojni.

 

 

Ko su profesori na katedri koji će studentima prenositi znanja?

 

Svi profesori na katedri za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art su profesionalci koji imaju minimum deset godina iskustva u struci i svi su profesionalno angažovani.

 

 

Da li je FDU obezbedio i praktičnu nastavu, kako bi studenti na delu sproveli ono što su naučili na fakultetu?

 

Veliki deo nastave će se odvijati praktično, ali postoji i obavezna praksa u okviru koje će studenti izvesno vreme provesti učeći i radeći u najeminentnijim kompanijama iz regiona koje stvaraju u oblasti kreativnih industrija. Pored toga, studenti će na trećoj godini moći da biraju predmete, odnosno oblasti u kojima naši partneri iz privrede (3lateral, Nordeus, Mad Head Games, Take One, Digital Kraft,…), imaju ekspertizu i koji će u saradnji sa profesorima u okviru tih predmeta držati masterklase i nadgledati rad studenata.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište