fbpx

header

Univerzitetsko prvenstvo Srbije u igri Go na PMF-u

Go Fot It

Prirodno matematički fakultet, tačnije Departman za matematiku i informatiku, biće domaćin Univerzitetskog prvenstva Srbije u igri Go, u subotu, 14. maja.

 

Pored turnira, organizovano je i predavanje o samoj igri Go, koje bi studentima i svim zainteresovanim približilo i demistifikovalo samu igru. Iskustva pokazuju da je puno ljudi probalo Go, ali samostalno im je bilo jako teško da nauče, pa su odustajali.

 

Kurs kuvanja “Belgrade kitchen party” okuplja sjajnu ekipu

 

Go je tradicionalna istočnjačka igra na tabli, veoma lakih pravila, ali, po težini, daleko prevazilazi šah. Smatra se najstarijom misaonom igrom, pa čak i od šaha. Кolevka njenog nastanka je Кina, dok se danas najviše igra u zemljama dalekog istoka. Кrajem 20. veka doneta je u Evropu.

 

Igra se na tabli koja je išrafirana sa 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija. U igri učestvuju dva igrača. Jedan od igrača igra crnim kamenčićima, a drugi sa belim, koji se postavljaju na presecima linija. Cilj igre je osvojiti što veću teritoriju, to jest što veći broj preseka koji vrede po jedan poen kao i svaki zarobljeni protivnički kamen.

 

To je „strateška igra“, koja samo donekle podseća na šah. Ljubitelji goa kažu da je mnogo realnija i bliža životu. Dok se, naime, u šahu vodi bitka do smrti „kralja“ kao u doba vitezova, u gou se rat vodi na osvajanje teritorije i svi su „vojnici“ ravnopravni.

 

U svemu ovome postoji još samo nekoliko jednostavnih pravila, koja se ne menjaju već 4.000 godina. Igra se završava onog trenutka kada je prostor podeljen tako da ni jedan igrač više ne može da poveća svoj prostor i tada se poeni sabiraju. U svakoj partiji, koja može da traje od par minuta (cuger) do par sati, nema nerešenog rezultata, uvek postoji pobednik.

 

Naizgled, go je vrlo komplikovana i izazovna igra, razvija koncentraciju, strpljivost, traži razmišljanje. Ipak, ko proba da je savlada, ostaje večiti zaljubljenik u GO tablu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište