fbpx

header

Štefica Cvek – dodela nove književne nagrade u januaru

štefica-cvek-dodela-nagrade

U januaru 2022. godine biće dodeljena prva regionalna književna nagrada “Štefica Cvek”.

 

Udruženje Pobunjene čitateljke odlučilo je da uvođenjem ovih novih aktivnosti, nagrade „Štefica Cvek“, dodatno podrži žensko i marginalizovano stvaralaštvo u regionu, afirmišući dela u sferi književnosti i javne kulturne politike.

 

“Odlučile smo da nagradu nazovemo po liku iz romana Dubravke Ugrešić – ‘Štefica Cvek u raljama života’, ne samo zato što je Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslovenke književnosti i neizostavni deo regionalne feminističke lektire”, navodi udruženje Pobunjene čitateljke.

 

 

Kao regionalno priznanje, nagrada će biti uručena u januaru 2022. a pokrivaće period književnog stvaralaštva od 1. januara do 1. decembra 2021. Prozna literatura koja će biti prikupljena za razmatranje odnosiće se na BHSC govorno područje u broju od oko pedeset knjiga, autorki koje su književnice, kritičarke, novinarke i urednice.

 

Ono što nagradu “Štefica Cvek” izdvaja od ostalih koje su do sada dodeljene na našim prostorima jeste činjenica da neće biti izabrana samo jedna pobednica – naprotiv, nekompetitivni karakter dodele i ideja iza koje stoji obradovavaće i udeliti priznanje većem izboru književnih dela vrednih pažnje. Fokus će biti na romanima i zbirkama kratkih priča sa tematikom koja se odnosi na ženske, feminističke i kvir teme, kao i na delima manjinske, antikolonijalne i neomarksističke književnosti.

 

“Štefica Cvek” je nagrada koju su podržali USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić. Udruženje Pobunjene čitateljke čine književne kritičarke i radnice u kulturnoj sferi koje neguju društveno-angažovani pristup.

 

Informišite se o svim kulturnim i književnim događajima u Beogradu praćenjem Rebelgrade portala i sekcije „Kultura“. Budite u toku sa svim novostima iz ove oblasti otkrivajući sve manje popularne aktivnosti iz ove sfere koje i te kako zaslužuju vaše vreme, pažnju, ali i posetu!

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište