fbpx

header

Otvorene su prijave za Globalni dečji Dizajnaton 2022 – „Naš svet, naša budućnost“

Da li ste spremni da postanete dizajneri Vaše budućnosti kreirajući održivija ekološka rešenja u Srbiji? Tim povodom otvorene su prijave za Globalni dečji Dizajnaton 2022 – „Naš svet, naša budućnost“!

 

​Ako ste učitelj (učiteljica) ili nastavnik (nastavnica), prijavite Vaše učenike na Globalni dečji Dizajnaton!

 

Za dodatne informacije možete pisati na office@kidhub.rs, skola@kidhub.rs ili pozvati 064 138 96 16

 

Globalni dečji Dizajnaton je dizajn maraton, takmičenje namenjeno osnovcima od 8 do 14 godina (II do VIII razreda). U pitanju je četvrto izdanje ovog takmičenja u Beogradu, a šesto na globalnom nivou. U njemu je do sada učestvovalo više od 1200 dece iz celog sveta i 120 iz Srbije. Ove godine u takmičenju učestvuje 24 zemalje iz celog sveta, 4000 dece, više od 1300 nastavnika – mentora školskih timova.

 

Tema ove godine je „Naša planeta, naša budućnost“ – cilj je bavljenje obnovom ekosistema i traže se lokalna rešenja za globalne ekološke izazove.

 

Takmičenje je namenjeno svim osnovcima od II do VIII razreda. Na takmičenje se mogu prijaviti osnovne škole iz cele Srbije. Nastavnici mogu prijaviti ceo razred. Broj dece nije ograničen, ali je važno da učenici tokom rada budu raspoređeni u tročlane timove u kojima će prijavljivati njihova rešenja.

 

Prijave za školske timove su otvorene od 25. januara do 28. februara 2022 i vrše se popunjavanjem ove onlajn prijave na veb sajtu KidHub-a

 

ŠTA SVE PODRAZUMEVA UČEŠĆE NA GLOBALNOM DEČJEM DIZAJNATONU?

 

1. PRIJAVA
Prijave za Globalni dečji Dizajnaton su otvorene od 25. januara do 28. februara popunjavanjem onlajn formulara na veb sajtu KidHub-a. Na ovaj način nastavnici prijavljuju školske timove.

 

2. EDUKATIVNI MATERIJALI POTREBNI ZA UČEŠĆE U Globalnom dečjem Dizajnatonu
Edukativni materijali potrebni za učešće u takmičenju će biti dostupni za preuzimanje preko naše onlajn edukativne platforme WeChangers od 1. marta.

 

Materijali koje ćete moći da preuzmete su: Prezentacija sa objašnjenjem teme takmičenja, Radni listovi za učenike, Smernice za nastavnike i Saglasnost o učešću u takmičenju za roditelje-staratelje.

 

Materijali su dovoljni za samostalan rad u učionici. Postoji mogućnost i organizovanja dodatne obuke za nastavnike.

 

Svi nastavnici koji se prijave za učešće dobiće link preko koga mogu da pristupe materijalima. Svi materijali su na Srpskom jeziku. Platforma je jednostavna za korišćenje i zahteva elementarno poznavanje Engleskog jezika.


3. NEDELJA GLOBALNOG UČENJA I RAZMENE

Ove godine u Globalnom dečjem Dizajnatonu učestvuju škole iz 24 zemlje sveta (Belgija, Kanada, Čile, Kina, Demokratska Republika Kongo, Francuska, Gana, Inija, Iran, Irska, Obala Slonovače, Kenija, Malta, Meksiko, Nepal, Nigerija, Poljska, Srbija, Španija, Šri Lanka, Švedska, Tanzanija, Holandija i Vijetnam).

 

Od 14. do 18. marta 2022. održaće će nedelja Globalnog učenja i razmene tokom koje će nastavnici iz različitih zemalja imati mogućnost da se povežu s nastavnicima iz drugih zemalja, odnosno učenici će imati priliku da onlajn razmene ideje sa učenicima iz drugih zemalja, nauče više o ekološkim izazovima u vezi s temom takmičenja i kontekstu različitih zemalja i na taj način unaprede svoje „globalne građanske veštine“, vršnjačko učenje i bolje razumevanje ekoloških izazova u drugim zemljama.

 

4. PRVA FAZA TAKMIČENJA – PREDSELEKCIJA
Svi školski timovi treba da postave („aplouduju“ Radne listove sa svojim predlogom rešenja) na WeChangers platformu do 31. marta 2022. Ovi radovi će biti predstavljeni na globalnom veb sajtu Designathon Works mreže (www.designathon.nl).

 

5. FINALNA FAZA TAKMIČENJA
Odabranih 10 školskih timova (ukupno 20 dece) biće pozvani na finalni događaj koji će se odigrati u Beogradu 9. aprila. Tokom finalnog događaja, školski timovi će biti u prilici da naprave fizičke prototipe (makete) svojih ekoloških rešenja koristeći reciklažne materijale, elektroniku i-ili programiranje. U izradi prototipa imaće podršku facilitatorskog tima iz KidHub-a. Finalne radove će predstaviti žiriju koji će odabrati tri pobednička rešenja koja će biti nagrađena.

 

Okupljanje u Beogradu će biti organizovano samo ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. U suprotnom, finalni događaj će biti organizovan onlajn.

 

Mesto i tačno vreme održavanja finalnog događaja, biće blagovremeno najavljeni nastavnicima.

 

ŠTA JE POTREBNO DA NASTAVNICI URADE?

Potrebno je da prijave svoje školske timove najkasnije do 28. februara. Zatim da preuzmu edukativne materijale za takmičenje sa onlajn edukativne platforme WeChangers i da temu predstave svojim učenicima koji potom samostalno – u svojim timovima istražuju dodatne informacije koje će im pomoći da na kraju osmisle svoja ekološka rešenja koja predaju nastavnicima koji će ih postaviti na onlajn platformu. Uloga nastavnika u ovom procesu je mentorska. Svi postavljeni radovi biće vidljivi na globalnom veb sajtu Designathon Works edukativne mreže www. designathon.nl

 

ŠTA JE POTREBNO DA UČENICI URADE?

Potrebno je da formiraju timove (3 do 4 učenika ili učenice) unutar svog razreda uz dogovor sa nastavnicima. Dozvoljeno je da u školskim timovima učestvuju učenici koji su iz starijih razreda (ako postoji takva mogućnost u školi). Obavezno je da barem jedan član-ica tima bude devojčica.

 

Učenici, nakon prezentovanja teme takmičenja od strane nastavnika, biraju jednu od tri ponuđene teme (izazova) koji će rešeavati u svojim timovima. Rad učenika treba da bude samostalan, dodatno istraživanje za potrebe izrade finalnog rešenja je neophodno (kroz upotrebu Interneta, dodatne školske ili vanškolske literature, razgovore sa vršnjacima, nastavnicima, roditeljima)

 

Školski timovi koji su ranijih godina učestvovali na Globalnom dečjem Dizajnatonu ili Školskom klimatskom izazovu mogu da učestvuju, ali sa novim radovima. Takođe, nije dozvoljeno prijaviti rešenje koje je već predstavljeno na nekim drugim takmičenjima.

 

Informacije u vezi ovog takmičenja možete da pratite na društvenim mrežama KidHub-a (Facebook i Instagram), kao i na vebsajtu www.kidhub.rs Takođe ih možete kontaktirati na office@kidhub.rs, skola@kidhub.rs ili 064 138 96 16

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište