fbpx

header

Novogodišnja kritična masa: dođite na biciklističku vožnju!

novodišnja-kritična-masa

U Beogradu, 25. decembra sa početkom u 14:30h, održava se Novogodišnja kritična masa – zajednička biciklistička vožnja. Okupljanje svih zaljubljenika u održiv ekosistem i nezagađen vazduh počinje na Trgu Nikole Pašića i završava se u Harats Pub-u uz kuvano vino, kako i priliči za ovaj period godine.

 

Sa idejom da se skrene pažnja na probleme u saobraćaju sa kojim se susreću ljubitelji ovog prevoznog sredstva, 2011. godine je osnovano udruženje građana “Ulice za bicikliste”. U tom trenutku, bečki student na volonterskoj razmeni odlučio je da pokrene mesečne biciklističke vožnje u čak 300 gradova širom sveta. Danas, ova inicijativa je poznata pod nazivom Kritična masa i podiže svest o nedostatku trasa za bicikle u mnogim mestima uključujući i Beograd.

 

Pored toga što će Novogodišnja kritična masa biti stavljanje tačke na prethodnu i zarez na narednu godinu, i to u duhu sporta i kulture, misija ovog događaja jeste da prikupi pažnju javnosti i stavi akcenat na neravnopravnu poziciju biciklista i vozača automobila. Takođe i činjenica da motorni saobraćaj zagađuje vazduh koji udišemo, a koji je sve štetniji, ne sme da se zaobiđe – naprotiv, treba dodatno da se istakne.

 

Nezavisno od toga da li svakog dana obrćete pedale ili ste zaboravili kakav je osećaj voziti bicikl, podržite sve aktiviste zimskom vožnjom. Zaslužujemo čist vazduh, bolju organizaciju saobraćaja u gradu, a uz sve to i zabavu koja sigurno neće izostati. Očekujemo vas 25.12. u 14:30h na Trgu Nikole Pašića!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UG Ulice za bicikliste (@uzbbgd)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište