fbpx

header

69. Martovski festival: Počele prijave za takmičarski program

martovski-festival

Ovogodišnji 69. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent manifestacije.

 

Кako Odbor Martovskog festivala ističe u svom javnom saopštenju, on je 8. novembra prošle godine raspisao konkurs za takmičarski program festivala, koji je otvoren do ponedeljka, 17. januara 2022.

 

Prijave za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta), sprovode se putem sajta www.martovski.rs.

 

Кonkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, isključivo za prijavu kratkometražnih filmova i to u sledećim kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni film i video art.

 

Prilikom prijavljivanja međunarodnih filmova plaća se naknada (submission fee) u iznosu od $20, a prijava na konkurs se sprovodi putem Filmfreeway platforme Martovskog festivala: https://filmfreeway.com/MARTOVSКI.

 

Кonkurs važi za filmove proizvedene 2020. godine i kasnije, a producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 01. marta 2022.

 

Jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala i ove godine publici će predstaviti bogat filmski program u takmičarskim kategorijama, kao i revijalne projekcije ostvarenja istaknutih autora. Planirani su i brojni stručni programi za profesionalce i filmske entuzijaste, tribine i razgovori sa filmskim autorima i gostima festivala, kao i drugi prateći programi.

 

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, rekao je da je prošlogodišnja manifestacija po mnogo čemu bila specifična.

 

-Održano je dvostruko, 67/68. izdanje festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, i to od 19. do 25. aprila, i to je bio jedini filmski festival u Srbiji i regionu, a možda i šire, koji je imao dupli takmičarski program i duple nagrade – i za 2020. i za 2021. godinu. Imao sam nezahvalnu ulogu da budem jedini umetnički direktor u istoriji Martovskog festivala koji je najpre morao da odloži festival, a onda i još nezahvalniju ulogu, da održi dvostruko izdanje ovog važnog filmskog festivala – rekao je Dejan Dabić.

 

On je istakao da je odziv gledalaca i autora bio ohrabrenje i za njega i za kolege iz Doma omladine Beograda, da je upravo to pokazalo da su na pravom putu.

 

-Nadajmo se da će tako biti i ove godine, koja će biti i priprema za veliki jubilej koji će uslediti dogodine – 70 godina Martovskog festivala – završava Dabić.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište