fbpx

header

Otvoren konkurs: Prijave za filmski Balkan Retreat

radionica-balkan-retreat-2022

Četiri polaznika će imati priliku da uz grupni i pojedinačni rad razvijaju i oblikuju svoje ideje za kratkometražne projekte. Sve to ih očekuje u prostoru Balkan Retreat-a pored Bešenovačkog jezera.

 

Na tom putu će raditi sa mentorom Bogdanom Muresanom, rumunskim rediteljem i asistentom Danilom Stanimirovićem. Kroz gledanje filmova, panel diskusije i analizu različitih studija slučaja, učesnici će učiti o najboljim načinima za oblikovanje filmskih projekata i njihovu prezentaciju.

 

Radionica ima za cilj povezivanje mladih profesionalaca i amatera koji se bave audio-vizuelnom umetnošu. Takođe, tu je i sklapanje novih saradnji i upoznavanje potencijalnih saradnika na budućim filmskim projektima. Pored mentorskog rada, učesnici će imati priliku da učestvuju u raznovrsnim aktivnostima u prirodi, gledaju filmove i posete jezero Bešenovo.

 

radionica-balkan-retreat-2022

Foto: Promo

 

„Balkan Retreat“ projekat je nastao pre nekoliko godina u blizini Bešenovačkog jezera. Jednim delom čini seosko domaćinstvo, a drugim delom smeštaj za mlade profesionalce iz celog sveta. U okviru svog rada organizuju radionice i događaje tokom cele godine. Nude i domaće i organske obroke za učesnike. Prostor je okružen prirodom u kojoj se otkrivaju zadovoljstva jednostavnijeg života, izgrađenog oko prijateljstva, ekologije i kreativnosti. Najveći deo njihovog projekta se fokusira na ponudu inspirativnog prostora za profesionalce iz sfere umetnosti koji tamo stvaraju nova dela.

 

Datum održavanja mentorskog programa je za vreme 2, 3, 4. i 5. juna 2022. godine, a mesto je Balkan Retreat. Jezik na kom će se voditi program su engleski i srpski.

 

Rok za slanje prijava je od 12. maja do 25. maja u 23:59 časova.

 

Prijave možete poslati preko linka, u kom možete pronaći više informacija o uslovima konkursa. Dodatne informacije o konkursu rezidencijalnog programa možete pronaći na društvenim mrežama.

 

Mentor programa, Bogdan Muresanu je rumunski scenarista i reditelj. Za svoj scenario za film „The human torch“ je 2008. godine osvojio nagradu Best Short na HBO TIFF scenarističkom takmičenju. Njegov najuspešniji kratki film „The Christmas Gift“ je osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji film u selekciji kratkih filmova 2019. godine. Bio je jedan od top 10 finalista za Oskara u kategoriji kratkog filma. Film se prikazao i na festivalu „Najkraći dan“ 2019. godine u EFA selekciji.

 

Filmski festival „Najkraći dan“ i udruženje Filmkultura u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (EFA) i Balkan Retreat-om predstavlju četvorodnevni filmski rezidencijalni program. Ovaj projekat je podržan od strane Rumunskog kulturnog instituta iz Bukurešta (ICR Bucharest) i Filmskog centra Srbije.

 

 

„Najkraći dan“ je festival kratkometražnog filma koji se od 2012. godine u organizaciji Filmkulture obeležava u Srbiji. Organizuje se na najkraći dan u godini, 21. decembra, kao deo svetske proslave Dana kratkog filma. Festival se trenutno održava u Beogradu. Iz godine u godinu festival širi svoj filmski i edukativni program. Pružaju i priliku za prikazivanjem stotinama studentskih i amaterskih kratkih filmova, sa fokusom na mlade autore. Takođe, „Najkraći dan“ je jedina manifestacija u Srbiji koja svake godine prikazuje selekciju kratkih filmova Evropske filmske akademije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište