fbpx

header

Konkurs za najbolje fotografije: Tema – Saramago

hoze-saramago-konkurs-fotografija-2022

U okviru obeležavanja stogodišnjice Hozea Saramaga je organizovan konkurs za fotografe. Konkurs „Saramago“ ima za cilj da uspostavi vezu između autorovih narativa, koji su prevedeni na više od četrdeset jezika, i mašte njegovih čitalaca.

 

– Stoga, u ovom kreativnom procesu, koji objedinjuje književnost i fotografsku umetnost, predlažemo da učesnici svoje interpretacije Saramagovih dela uhvate objektivom. Ako se u književnosti reči transformišu u slike, koje slike će proizvesti reči koje je portugalski nobelovac napisao širom sveta? – kažu iz organizacije konkursa.

 

Saramago je napisao toliko knjiga. Izaberite neku njegovu knjigu koja vas je iz bilo kog razloga najviše impresionirala i uradite svoju interpretaciju kroz fotografije. Ukratko, cilj je da se predstave slike koje najbolje predstavljaju Saramagovo delo.

 

Fotografi koji učestvuju, amateri i profesionalci, moraju da predstave set radova. Fotografije moraju biti one koje nikada nisu pobedile na foto konkursu, sa naznakom dela Hozea Saramaga kojim su inspirisani.

 

Krajnji rok za prijavu 18. septembar 2022. godine. Uspešni autori biće obavešteni 2. oktobra, a rezultati objavljeni na veb stranici BPM. Izložba će biti održana 16. novembra.

 

Radove je potrebno poslati mejlom na saramagoatravesdalente@gmail.com. Autori se mogu prijaviti sa monohromatskim ili kolor fotografijama ili mešavinom oba.

 

 

Prijave za konkurs „Saramago“ su ograničene na jedan projekat po učesniku koji se sastoji od tri do šest fotografija. Svaki fajl mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i broj koji se odnosi na redosled fotografija. Treba da budu napisani u sledećem formatu – „joao_pinto_01.jpg“.

 

Prijave moraju da sadrže formular za prijavu, CV i fotografije. Maksimalna dimenzija za pojedinačne fotografije je 1920 piksela (duža strana), 72 dpi, jpg format u najboljem kvalitetu kompresije.

 

Dodatne informacije o obrascu ili podnošenju prijava mogu se dobiti na saramagoatravesdalente@gmail.com i na sajtu BPM.

 

Pobednici i učesnici izložbe biće zamoljeni da odabrane fotografije pošalju kao slike visoke rezolucije najkasnije pet dana od dana obaveštenja da su prihvaćeni. Organizator nema obavezu da štampa radove za izložbu.

 

Ovaj projekat će imati dva paralelna puta – međunarodni i lokalni. Žiri čine Ana Matos, Klaudio Garudo, David Pužado i Sofia Marinho. Ovaj tim će oceniti sve predstavljene projekte.

 

Ana Matos je unuka Hozea Saramaga, osnivača i umetničkog direktora „Galeria das Salgadeiras“. Klaudio Garudo je fotograf, urednik, kulturni producent i osnivač „Serie Ph” koja objavljuje knjige o fotografiji. David Pužado je fotograf i direktor Beogradskog festivala fotografije. Sofia Marinho stoji iza Instituto Camoes i profesorka je portugalskog jezika na Univerzitetu u Novom Sadu.

 

Nagrade

 

Ovo takmičenje će rezultirati serijom izložbi koje će se održati u novembru 2022. godine, u mesecu u kom bi Saramago napunio 100 godina. Ovaj skup izložbi ima za cilj da proslavi život i delo pisca širom sveta. Skup je i deo je glavne izložbe u Novom Sadu koja se otvara 16. novembra. Biće i deo zvaničnog programa Beogradskog meseca fotografije koji će predstaviti sve nagrađene radove u Beogradu 5. maja 2023. godine. Istovremeno, namera je i da izložba bude održana u Lisabonu.

 

Svaki od tri međunarodna pobednika dobiće nagradu prema svom mestu na rang listi. Ove nagrade će biti 800, 400 i 300 evra. Lokalni pobednik će dobiti 300 evra. Svaki učesnik može osvojiti samo jednu nagradu. Organizacija zadržava pravo da proglasi svaku nagradu nevažećom u slučaju da kvalitet predloga nije u skladu sa pravilima konkursa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište