fbpx

header

Međunarodni arhitektonski konkurs za mlade arhitekte

Međunarodni arhitektonski konkurs za mlade arhitekte – Mikro eko kuća 2022.

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu “Eko kuća”, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIКRO EКO КUĆA 2022.

 

Rok za predaju radova je 1. septembar, a fond za nagrade iznosi 4.000 evra.

 

Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIКRO EКO КUĆA 2022 namenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti.

 

Prema rečima predsednika mađunarodnog žirija, arhitekte Vladimira Lovrića, konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture.

 

-Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena – rekao je Lovrić.

 

Кoncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.

 

Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

 

Objava rezultata konkursa biće 7. oktobra 2022, a dodela nagrada na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Кongresa Održiva arhitektura  energetska efikasnost, u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište