fbpx

header

Konkurs izdavačke kuće Booka: Pobedniku 250.000 dinara

beogradski sajam knjiga

Izdavačka kuća Booka raspisala je novi nagradni konkurs za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

 

Konkurs je javan, otvoren od 6. aprila za sve zainteresovane književne stvaraoce. Ono što mu daje posebnu vrednost je činjenica da je anoniman, odnosno da je rukopise moguće dostaviti isključivo pod šifrom.

 

Pobednika očekuje novčana nagrada od 250.000 dinara. Takođe, roman će biti objavljen u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju izdavačke kuće Booka, a postoji i mogućnost distribucije romana u regionu uz intenzivnu promociju autora i pobedničkog romana.

 

Prema rečima Ivana Bevca, glavnog urednika izdavačke kuće Booka, odluka o raspisivanju konkursa doneta je sa idejom da domaća književna scena dobije priliku da na potpuno anonimnom konkursu bude izabran najbolji rukopis, bez obzira na to ko ga je napisao. Rekao je da su se ugledali na izdavačku kuća Alfaguara iz Španije ili u Hrvatskoj VBZ.

 

– Na konkursu mogu učestvovati uspešni stvaraoci, kao i autorke i autori kojima će ovo biti debitantsko delo. Identitet onoga ko stoji iza pobedničkog teksta saznaćemo tek kada bude kontaktiran(a). Ovo je najobjektivniji način da se rukopisi vrednuju i nadamo se da će ovaj konkurs, koji planiramo da nastavimo u godinama koje slede, biti mesto lansiranja novih književnih talenata – ispričao je Bevc.

 

Bevc je naglasio da svi zainteresovani mogu da pošalju svoje rukopise do 15. juna. Proglašenje pobednika se očekuje 15. novembra ove godine.

 

Pravila i konkursa Booka

 

Jedan od uslova za učesnike je da dužina teksta ne sme da bude kraća od 180.000 karaktera (sa razmacima), kao i da roman nije ranije objavljivan, integralno ili bilo koji njegov deo. Dostavljanje rukopisa pod pravim imenom i prezimenom značiće i automatsku diskvalifikaciju učesnika.

 

Jedini način da se predaju rukopisi je putem sajta izdavačke kuće, odnosno, putem konkursnog prijavnog formulara. Odluku o pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka.

 

O svim pravilima i uslovima konkursa zainteresovani mogu da se informišu preko sajta izdavačke kuće Booka.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište