fbpx

header

Izuzetne žene Srbije na muralima širom zemlje

Izuzetne-žene-Srbije

Žene koje su svojim radom inspirisale druge naći će se na muralima širom zemlje u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”.

 

Umetnici širom Srbije će putem konkursa imati priliku da, oslikavanjem murala površine oko 4 x 4 metra, prikažu sroske heroine. Na muralima će se naći Mitra Mitrović – Požega, Jelena J. Dimitrijević – Aleksinac, Ljubica Marić – Kragujevac, Vera Nikolić – Kruševac, Jovanka Bončić Katerinić – Niš, Verica Crvenčanin Kulenović – Novi Sad i Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić – Beograd.

 

Još nekoliko važnih aktivistkinja, revolucionarki, pesnikinja, književnica, feministkinja biće oslikano širom Srbije. Projekat zajedno realizuju Ambasada Kraljevine Holandije, Centar za Ženske studije, Kulturni centar “Grad” i lokalne samouprave.

 

Nove generacije moći će da ih upoznaju, a iskusni da se podsete značaja ovih srpskih heroina 20. i 21. veka. Svima su im zajednički ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj.

 

– U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena – kažu organizatori.

 

Umetnici koji žele da učestvuju mogu svoje radove poslati na konkurs, a za odabrane su obezbeđeni materijal i honorari.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kulturni centar GRAD (@kcgrad)

 

Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural.

 

Organizatori ohrabruju umetnike iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu. Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

 

Izrada murala planirana je za februar i mart, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati CV na engleskom, iluistraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i ili zahtev za dodatne informacije zainteresovani mogu poslati na mejl nlmurali@gradbeograd.eu.

 

Izuzetne žene Srbije u sedam gradova

 

Mural Mitre Mitrović planiran je za Požegu. Mitra Mitrović bila je kniževnica i antifašistkinja, prva ministarka u istoriji Srbije nakon Drugog svetskog rata.

 

Jelena Dimitrijević biće na nekoj od aleksinačkih fasada. Dimitrijević je bila srpska književnica, dobrotvorka i svetska putnica. Prvu knjigu objavila je u Nišu, 1894. godine. Njena književna zaostavština čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije.

 

Kragujevac dobija sliku Ljubice Marić, koja je bila prva srpska kompozitorka i akademik SANU.

 

Kruševljani će saznati više o Veri Nikolić, a Nišlije o Jovanki Bončić Katerinić. Vera Nikolić bila je bila je jugoslovenska i srpska atletičarka i atletski trener, dok je Jovanka Bončić Katereinić prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

 

Novi Sad dobija mural Verice Crvenčanin Kulenović, a Beograd dva – Gine Ranjičić i Jelisavete Načić. Verica Crvenčanin Kulenović prva žena filmski reditelj u bivšoj Jugoslaviji koja je potpisala špicu na dokumentarcu “Avala filma”. Gina Ranjičić je pesnikinja koja se smatra pionirom romske lirike u Srbiji. Jelisaveta Načić bila je prva žena arhitekta u Srbiji.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište