fbpx

header

Istorijski vremeplov: „Slobodna zona“ predstavlja aplikaciju „Svetlost svitaca“

Filmski festival „Slobodna zona“ predstaviće aplikaciju „Svetlost svitaca“ koja je nastala u okviru istoimenog projekta.

 

Zajedno sa istoričarima i umetnicima iz Srbije i Nemačke, na godišnjicu od osnivanja Logora Staro Sajmište, četrnaest srednjoškolaca je kroz radionice osmislilo i kreiralo multimedijalnu šetnju ka lokaciji bivšeg logora koja će biti dostupna preko mobilne aplikacije.

 

Iz „Slobodne zone“ navode da je cilj projekta da se mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi, kao i da ih upozna sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja.

 

 

Projekat i aplikaciju „Svetlost svitaca“ će na konferenciji za medije, koja će biti održana u Medija centru 8. decembra, predstaviti javnosti: direktor projekta Rajko Petrović, umetnica Branka Pavlović, istoričar i predsednik Udruženja za društvenu istoriju Euroclio iz Srbije, Aleksandar Todosijević,  srednjoškolci učesnici projekta Nevena Mitrović iz Pete beogradske gimnazije i Adem Tutić iz Gimnazije Novi Pazar.

 

Aplikacija „Svetlost svitaca“, koju možete preuzeti na njihovom sajtu, ponudiće drugačiji pristup učenju istorije, produbiti interesovanje za temu stradanja u Drugom svetskom ratu i omogućiti korišćenje aplikacije na licu mesta tokom izleta u Beograd. U projektu su učestvovali učenici i učenice iz Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Valjeva, Leskovca, Bečeja i Subotice.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište