fbpx

header

Digitalna feministička škola: Ovladajte specijalnim veštinama

Digitalna feministička škola, centar za ženske studije koje kao autonomna, neprofitna nevladina organizacija, u svom radu nezavisna od političkih struktura ili grupa, otvara svoja vrata u utorak, 21. decembra u 18 časova. Кroz druženje na Zoom aplikaciji posetiteljke će moći da saznaju nešto više o feminizmu, iskustvima regionalne saradnje i mogućnostima digitalnog okupljanja i građenja zajednice.

 

Кako bi bolje shvatili značaj ove škole i uvideli da li je ovo prava adresa za vas, treba imati na umu da je osnovni zadatak Centra za ženske studije podržavanje i unapređivanje teorijskih modela koji afirmišu razlike. Cilj Centra je i teorijsko ispitivanje mogućnosti otpora, kao i političko delovanje protiv društvenih praksi diskriminacije i isključivanja na osnovu pola, boje kože, klase, roda, seksualnosti, kao i etničke, nacionalne, verske pripadnosti i drugo.

 

Digitalno okupljanje zamišljeno je kao jednogodišnji obrazovni program, o čemu možete saznati na Danu otvorenih vrata, gde se zainteresovane žene  kroz priču onih koje su već prošle kroz ovu nastavu.

 

-Nakon kratkog uvoda o samom konceptu škole podelićemo se u ’učionice’ odnosno sobe, i u svakoj sobi ćete moći sa našim saradnicama i polaznicama da razgovarate o istoriji ženskih studija, digitalnoj feminističkoj školi i regionalnom feminističkom fanzinu FEMzin – Centra za ženske studije.

 

Tokom prethodnih meseci više od četrdeset polaznika i polaznica Digitalne feminističke škole pisalo je tekstove za FEMzima. Tematski brojevi FEMzina posvećeni su radnim pravima žena, feminističkom obrazovanju i otporima rodno zasnovanom nasilju.

 

Jedna grupa polaznica započela je izradu dečije igre koja će podsticati feminističke vrednosti i naučnu pismenost kod devojčica i dečaka u ranim razredima osnovne škole. Ovu igru prave uz podršku Centra za promociju nauke. Druga grupa polaznica pokrenula kružok posvećen čitanju i pisanju ženskih biografija.

 

O svemu ovome govoriće se na Danu otvorenih vrata, a osim na platformi Zoom deo događaja biće prenošen uživo na Facebook stranici i YouTube kanalu Centra za ženske studije. Digitalnu feminističku školu ove godine pohađalo je 60 žena i muškaraca iz ukupno 32 mesta, odnosno osam različitih zemalja. Tokom dva semestra organizovano je trideset predavanja i deset radionica. Više informacija o ovom programu može se pronaći na zvaničnom sajtu Centra za ženske studije.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište