fbpx

header

Još trinaest romana u konkurenciji za nagradu “Beogradski pobednik”

beogradski-pobednik-konkurs

Stručni žiri za novoustanovljenu književnu nagradu „Beogradski pobednik”, čiji je osnivač Biblioteka grada Beograda, objavio je naslove još 13 romana koji su ušli u širi izbor za to prestižno priznanje, čime je lista od 34 dela sada kompletirana.

 

U saopštenju Biblioteke grada Beograda navodi se da se nagrada dodeljuje jednom godišnje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti – za najbolji roman.

 

Mogu da konkurišu svi romani napisani na srpskom jeziku, a koji su prvi put objavljeni u periodu od 15. decembra 2020. godine do 15. decembra 2021. godine.

 

Novih trinaest romana koji će se takmičiti za ovu nagradu su „Pogovor“ Davida Albaharija (Čarobna knjiga), „Život iz zasjede“ Anđelka Anušića (Službeni glasnik), „Dozvola za bicikl“ Jovice Aćina (OFК), „Piter Sikver“ Milana Vidakovića (Neven), „Dvadeset peti sat“ Aleksandra Gatalice (Službeni glasnik), „Pčele i šipražje“ Andrejane Dvornić (Srpsko umetničko društvo).

 

Na listi su još i dela – „Obala nesanice“ Milana Кneževića (Štampar Makarije), „Filip od zlata“ Vladimira Кolarića (Presing), „Roman od stakla“ Dušice Milanović (Službeni Glasnik), „Jagma“ Senahida Nezirovića (Udruženje književnika Republike Srpske), „Firentinski dubler“ tandema autora Ivana Nešića i Gorana Skrobonje (Laguna), „Glasovi iz podzemlja“ Miroslava Radoševića (Dereta) i „Veštice“ Marka Stojkića (Plato).

 

O dodeli nagrade „Beogradski pobednik” odlučuje žiri koji ima predsednika i četiri člana, a taj sastav se bira na svake četiri godine. Pobednik će biti proglašen 28. Januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden „Beogradski kadril”, kasnije poznat kao „Srpski kadril”, delo Johana Štrausa mlađeg, komponovano po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

 

Dobitniku Nagrade „Beogradski pobednik” uručuje se statueta beogradskog Pobednika, rad akademskog vajara Zorana Кuzmanovića, diploma i novčani iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Prema pravilima za ovu nagradu, laureat može biti samo jedan, odnosno „Beogradski pobednik“ se ne može deliti, i sam pobednik se može izabrati samo jednom, i onda taj pisac narednih godina nema prava da učestvuje na konkursu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište