fbpx

header

Vladimir Nikolić predstavlja Srbiju na Venecijanskom bijenalu

vladimir-nikolic

Samostalna izložba multimedijalnog umetnika Vladimira Nikolića „Hod sa vodom“ predstavljaće Srbiju na 59. „Venecijanskom bijenalu“, koji će biti održan od 23. aprila do 27. novembra, a vernisaž je predviđen od 20. do 22. aprila.

 

Кustoskinja Biljana Ćirić je rekla da je “Hod sa vodom“ izraz naše prepletenosti i međuzavisnosti, jer je pravljenje izložbi kompleksan proces.

 

-Čitav koncept podcrtava odnos tehnologije i prirode, u ovom slučaju vode – osnovnog dela našeg tela. Ali razumemo vodu kao prostor koji nas povezuje, ali ne razdvaja. Još jedan bitan aspekt ove izložbe je da je to prva multimedijska prezentacija u Paviljonu Srbije – objasnila je Biljana Ćirić.

 

Tema ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji nosi naziv „Mleko od snova“, a dva rada Nikolićeva rada – „800 metara“ i „Dokument“, koja će biti predstavljena na njegovoj izložbi u srpskom praviljonu, nisu direktan odziv na temu objavljenu pre dve godine.

 

U opisu izložbe „Hod sa vodom“, rad „800 metara“ snimljen dronom preuzima „ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora“. “Dokument“ u horizontalnom formatu predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište