fbpx

header

Vesna Kapor: Priželjkivala sam nagradu “Meša Selimović”

vesna-kapor

Prestižna nagrada “Meša Selimović” za knjigu godine koju 34. put dodeljuju „Večernje novosti“ uručena je Vesni Кapor za roman „Nebo, tako duboko“, u izdanju Srpske književne zadruga, u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

 

Top lokacije za kupovinu polovnih knjiga: Beograd je jedna velika biblioteka

 

-Selimović je jedan od pisaca kojeg smo svi rado čitali. Njegova dela su, čini mi se, prva ozbiljna dela u srpskoj književnosti koja smo mi doticali. Taj njegov svet je dubok, snažan i nekako vas prati kroz celi život. Ovu nagradu sam i priželjkivala za ovu knjgu od momenta kada sam je pustila u svet – rekla je za Rebelgrade Vesna Kapor.

 

 

Ona je dodala da svaki pisac kada pošalje knjigu na neki konkurs, očekuje da i dobije nagradu.

 

-Od momenta kada pošaljemo knjigu na konkurs, svi zebemo kako će kritičari i žiri oceniti naš rukopis – kazala je Kapor.

 

Adligat: kročite u kuću sa dva miliona knjiga

 

Kada su joj javili da je njena knjiga “Nebo, tako duboko” osvojila nagradu “Meša Selimović”, zadesila se u Hercegovini, piščevoj postojbini.

 

-Bila sam nadomak Bileće, gotovo sudbinski – dodala je Vesna Kapor.

 

 

U Velikom žiriju bio je 61 istaknuti književni kritičar, teoretičar i književni istoričar, čiji su izbori od po pet knjiga objavljeni prethodne dve nedelje na stranicama „Novosti“. Najviše glasova – 26 dobilo je delo Vesne Кapor. Na drugom mestu našla se pesnička knjiga „O sadašnjosti i sedativima“ Petra Matovića – sa 15 glasova, na trećem studija „Agon i melanholija“ Gorane Raičević (13 glasova). Četvrto mesto sa po 11 glasova dele romani „Deca“ Milene Marković i „Banja“ Jovice Aćina, dok je na petom mestu roman u stihovima „Modre žilice“ Đorđa Sladoja.

 

-Nagrada “Meša Selimović” je vrlo specifična po tome što je u žiriju izuzetno mnogo imena, a to je za dobitnike i utešno i važno – rekla je Vesna Kapor.

 

 

Na konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini podatke o glasanju žirija saopštio je novinar „Večernjih novosti“ Dragan Bogutović koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade. Na ovom događaju bila je prisutna i Vesna Кapor koja je govorila o svom nagrađenom romanu.

 

 

Nagrada „Meša Selimović“, koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos, biće svečano uručena u toku sledećeg meseca.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište