fbpx

header

Velika odluka Disney kompanije i dramatične reakcije

disney-disneyland-2022

Najnovija odluka kompanije Disney uzburkala je svet. Publika različito reaguje na odluke ovog giganta koji iz godine u godinu izaziva kontroverze.

 

Mnogi likovi koje dobro poznajemom su izbačeni, zamenjeni ili zabraneni. Istina je da se politička korektnost toliko forsira da ljudima polako postaje muka od etiketiranja.

 

Disney je poznat po tome da donosi drastične i isključujuće odluke, što je i sada slučaj. Iz kompanije Walt Disney stiglo je obaveštenje da će animirani filmovi biti drugačiji.

 

Odluka glasi da ubuduće mora da bude najmanje pedeset odsto LGBTQ+ likova ili likova druge boje kože u njihovim projektima.

 

Izvršna direktorka kompanije Disney Keri Burk rekla je da želi da do kraja godine kompanije poveća „inkluzivnost“ u svojim produkcijama. Tu je i ona navela da će najmanje do 50 odsto likova iz produkcije Disney biti pripadnici LGBTQ+ zajednice ili etničkih manjina.

 

– Ja ovde govorim zapravo kao majka dva kvir deteta. Jedno dete je transrodno, drugo panseksualno, ali vam to govorim i kao lider kompanije – navela je ona.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Disney (@disney)

 

Međutim, kao što je rečeno, ovo nije prva promena koja je zadesila Diznijeve crtaće. Ona koja je izazvala najveću polemiku na društvenim mrežama je to što će Mini Maus ostaviti svoju dobro poznatu crvenu haljinicu i zameniti je plavim odelom.

 

Iz kompanije su objasnili da u svojim crtanim filmovima žele da promovišu snažne i zdrave pojedince, kao i da uklone rodne stereotipe. Rečeno je da devojčice nužno ne moraju da nose crvene haljinice, a dečaci plave pantalone.

 

Dizni je ranije obrisao i nekoliko svojih filmova sa streaming platformi zbog toga što su „promovisali stereotipe“ o ljudima drugačije boje kože.

 

Ništa od ovoga nije problematično i naravno da bi trebalo da postoje filmovi o svim kulturama u svetu, jasno je. Ipak, guranje niz grlo nije. Nije potrebno na silu menjati i „kenselovati“ crtane filmove, ljude jer su rekli nešto pogrešno ili ne. Svima je jasno da je sam Volt Dizni bio pun predrasuda, stereotipa i rasizma. Niko ne mora da ga osuđuje, već je dovoljno zaključiti iz njegovi crtanih filmova.

 

Zato čelnici kompanije Dizni večito izgledaju kao da žele da se „operu“, kada donose nagle odluke, od onoga što je osnivač radio.

 

Inkluzija je neophodna, ali je ovaj svetski dečiji brend poznat dovoljno dugo da bude jasno da do sada dramatičan negativan uticaj likova nije postojao. Pitanje je i koliko je deci kroz crtane filmove jasno šta su odluke odraslih trebale da znače?

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište