fbpx

header

Uručena nagrada „Lazar Trifunović“ i priznanje DIUS

Lazar-Trifunović-nagrada

Nagrada „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima uručena je Slađani Petrović Varagić. Priznanje „DIUS“ za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini dobila je Sonja Jankov.

 

Petrović Varagić je istakla da „Lazar Trifunović“ predstavlja referentno i izuzetno važno priznanje za istoričare umetnosti, kritičare i teoretičare.

 

– Izuzetna je privilegija biti nosilac ovog značajnog priznanja koje nosi ime Trifunovića. Njegova ličnost i zaostavština predstavljaju nedostižni uzor profesionalnog delovanja visokostručnih standarda i etičkih principa, verujem, svakog istoričara umetnosti – istakla je ona.

 

Članovi žirija Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević većinom glasova doneli su odluku da nagradu dodele Petrović Varagić. Ona je istoričarka umetnosti, kustoskinja i istraživačica u polju savremene vizuelne umetnosti.

 

Petrović Varagić je nagrađena za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu. Serijal je realizovan u okviru šireg projekta „Kritika na delu“.

 

Nagrada se sastoji iz plakete sa likom univerzitetskog profesora i istoričara umetnosti i rada vajara Mihajla Paunovića. Nagrađena je i novčanim iznosom i izložbom koju lauret priređuje u okviru ciklusa „Kritičari su izabrali“ u Likovnoj galeriji KCB.

 

Žiri istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković jednoglasno je priznanje „DIUS“ dodelio Sonji Jankov. Nagrađena je za izložbu „(De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima“. Izložbu je publika mogla da poseti u Kulturnom centru Pančeva od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

 

Kustoskinja Jankov je istakla da priznanje deli sa autorima koji su izlagagali na izložbi Ivanom Perakom, Snežanom Zlatković, Zoranom Dimovskim, Živanom Mijailović, Irenom Muhar, Milicom Denković i Slobodanom Stošićem.

 

Prizanje Društva istoričara umetnosti se sastoji od diplome strukovnog i novčanog iznosa.

 

Obe nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište