fbpx

header

Trijenale u Milanu prvi put ima predstavnike iz Srbije

Trijenale u Milanu 2022. godine kao Međunarodna izložba će prvi put imati predstavnike iz Srbije, a umetnici će nas predstaviti kroz projekat „Infinity of Structure“ autorskog tima čiji je nosilac Ivan Mangov.

 

Trijenale Milano je vodeća kulturna institucija koja prenosi složenost savremenog sveta kroz dizajn, arhitekturu, vizuelnu i scensku umetnost, kao i performans. Svake tri godine održava u muzeju Milano Milano, a prvobitno je postavljena 1923. kao dvogodišnja arhitektura. Prvih pet izdanja održano je u Monci, a 1933. izložba je preseljena u Milano i format je promenjen na tri godine.

 

Naredna, 23. po redu Međunarodna izložba, „Unknown Unknowns“, biće otvorena u maju 2022. godine.

 

Prema mišljenju Кomisije predloženi projekat „Infinity of Ѕtructure” u potpunosti je odgovorio na postavljene konkursne zadatke i kriterijume, koji podrazumevaju umetničku vrednost i autentičnost, idejnu celovitost, promišljenost umetničke ideje u kontekstu opšte teme Trijenala, umetničku i tehničku razrađenost ideje, mogućnost realizacije, kao i budžetska usklađenost sa realizacijom.

 

Pored Ivana Mangova, članove autorskog tima čine profesor Marko Lađušić, multimedijalni umetnik, Aleksandar Vac, keramičar, Marko Todorović, multimedijalni umetnik i Dorian Jovanović, muzičar.

 

Ivan Mangov je magistarske studije iz Muzeologije i dizajna završio na Fakultetu za dizajn Univerziteta Politecnico di Milano. Dobitnik je nagrade Ranko Radović (2014) za arhitekturu i dizajn izložbe „Osvežavanje memorije“.

 

– Teme izložbe je „Nepoznato nepoznatog“, tako da smo mi rešili da se u to istraživanje nepoznatog otisnemo kroz istraživanje struktura. Preklapajući strukture ornamenata srpskih srednjovekovnih manastira sa strukturama koje stižu iz savremenog slikarstva, konkretno Marka Lađušića. Digitalizujemo njegovo slikarstvo i pravimo jedan sistem koji odgovara naslovu„Infinity of Ѕtructure”. To će biti predstavljeno kroz interaktivne animacije koje će voditi Marko Todorović i Aleksandar Vac – kazao je Ivan Mangov.

 

Aleksandar Vac je implementiranjem eksperimentalnog pristupa u tehnologiji keramike i istraživanem starih keramičkih tehnika, kao što su glačana keramika i tehnika Terra Sigillata, došao do specifičnog izraza kome ostaje dosledan.

 

Marko Todorović je autor pionirskih izložbi u kojima je po prvi put kod nas korišćena proširena stvarnost (augmented reality).

 

Dorian Jovanović bavi se kompjuterskom muzikom i elektronskim performansima i nesumnjivo su spajanjem ličnih kreativa napravili nešto genijalno.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište