fbpx

header

Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda

izložbe

U Kulturnom centru Beograd 26. maja otvaraju se tri nove izložbe, a u Likovnoj galeriji održavaće se 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2022.

 

U Galeriji Galerija Artget (Trg republike 5/I) 26. maja od 19 časova biće otvorena izložba “Videti glas”, autorke su Alia Zaparova i Ivana Pegan Baće.

 

Izložba predstavlja dijalog Alie Zaparove i Ivane Pegan Baće, savremenih umetnica koje proširuju delovanje fotografije, uprežući je u jezik eksperimentalne poezije, pisanih fragmenata, dijaloga i govora.

 

Alia Zaparova bavi se arhiviranjem fragmenata svakodnevice, koje artikuliše kroz male edicije ručno pravljenih knjiga sačinjenih od fotografija i teksta, često iznenađujućih formata i konstrukcija. Ivana Pegan Baće u svom radu kroz umetničke knjige, poetske objekte te audio i video radove ispituje načine na koje se subjekt konstituiše, usredsređujući se na emocionalni, mentalni i glasovni potencijal prekoračivanja društvenih konvencija i ustaljenih granica. Unutrašnji dijalozi postaju putopisi koje je potrebno arhivirati, uvek ostajući na rubu jezika, na rubu forme. Inventar objekata, fotografija, zapisa i zvukova u galeriji jeste pokušaj da se ostane na rubu izložbe, tačnije, da se izložba omekša i pretvori u senzibilitet ili privid, da se zamisli ona “druga polovina dana” koju nemamo.

 

Više o izložbi pročitajte OVDE!

 

 

U Likovnoj galeriji KCB održava se 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2022 i tokom nje u ovom prostoru biće održane dve izložbe – Arhitektonski konkursi i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“.

 

Arhitektonski konkursi

 

Tokom protekle godine, Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda sprovelo je 7 javnih otvorenih arhitektonskih konkursa za idejna rešenja objekata od javnog značaja, na centralnim lokacijama u Beogradu – proširenje Narodne biblioteke Srbije i  Muzeja savremene umetnosti, projektovanje Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, oživljavanje i prenamena Ložionice parnih lokomotiva Beogradske železnice, projekat za dizajn prvih 16 stanica Beogradskog metroa, i javni konkurs za potrebe privatnog investitora, za stambeno-poslovni kompleks na lokaciji uz Trg Slavija. Prezentacijom najnovijih ideja arhitektonskog stvaralaštva, BINA ima za cilj da podrži kvalitetnu savremenu arhitektonsku praksu i instituciju javnog konkursa, i da ih približi široj javnosti i privatnom investitoru, ujedno inicirajući pitanja o problemima i mogućim unapređenjima konkursnih i postkonkursnih procedura, kao i o mogućnostima implementacije nagrađenih rešenja.

 

 

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ 2022

 

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, kako bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija u Evropi. Dobitnici nagrade za 2022. godinu su Grafton Architects za objekat „Town House“ Univeziteta Kingston u Londonu i iz redova mladih arhitekata studio Lacol, za projekat „La Borda“ kooperativnog stanovanja u Barseloni.

 

Više o izložbi pročitajte OVDE!

 

U Galeriji Podroom biće otvorena izložba „Ovo (ni)je Užička republika“ Aleksandra Dimitrijevića, Miloša Gavrilovića, Dejana Klementa, Ere Milivojevića (iz kolekcije Galerije New Moment),

 

Tanje Ostojić (iz Kolekcije „Oktobarski salon“), Nikole Radosavljevića, Ljiljade Šunjevarić i Miloša Vučićevića. U kontekst stavili, radove/umetnike birali: Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović.

 

Više o izložbi pročitajte OVDE!

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište