fbpx

header

“To nikad nigdje nije bilo” – predstava o nama, sećanju, nadi i idealima

Roman „Istorija bolesti“ Tvrtka Kulenovića poslužio je kao osnova za pozorišnu predstavu „To nikad nigdje nije bilo“, koju će 20. februara Narodno pozorište iz Sarajeva izvesti na sceni srpskog nacionalnog teatra.

 

Nakon tri decenije Narodno pozorište iz Sarajeva gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu, a drama koja će biti predstavljena na daskama koje život znače je o stvarnom istorijskom događaju. Govori o opsadi Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, na jedan poseban način, dajući nam samo naznake, govori o ratu i gubicima.

 

Tvrtkov roman govori o bolesti, o gubitku sveta i ideala u koje smo verovali. I pored toga što je radnja smeštena devedesetih, ona se i te kako može poistovetiti i sa aktuelnom krizom u svetu.

 

“Ovo je vrlo lična predstava. Tvrtko Kulenović je bio moj profesor, bio je profesor Darka Lukića koji je napravio scensku adaptaciju njegovog romana ‘Istorija bolesti’ koji nam je poslužio kao motiv za stvaranje ove predstave. Tvrtko je bio jedinstven čovjek, bio je profa, bio je erudita, bio je pisac, umjetnik… Bio je neko ko je zadužio generacije ljudi koji danas stvaraju u teatru“, istakao je Dino Mustafić, reditelj.

 

 

 

Kako kaže sam reditelj predstave, to je glas čoveka u suludom vremenu kada porodične smrti, kao bolni gubici, ostaju zabeleženi kroz hroniku ratnih događaja. To je predstava o nama, sećanju, nadi i idealima
U ulozi Tvrtka Kulenovića našao se Slaven Vidak, koji je istakao da se u svojoj dosadašnjoj karijeri nije se susreo sa kompeksnijom ulogom.

 

“Nikad većeg čovjeka nisam igrao. Pogotovo čovjeka koji je hodao među nama, ne tako davno, i zaista ja sam ukekećen, ali imam neko pozitivno uzbuđenje, pozitivnu tremu“, naveo je Slaven Vidak, glumac.

Pored Vidaka u predstavi glume: Vedrana Božinović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Aldin Omerović i drugi.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište