Grandiozni spektakl Beogradske filharmonije i Gabrijela Felca

header

Spektakl Beogradske filharmonije i Gabrijela Felca

Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom priprema jedinstveni muzički spektakl u petak 25. februara na Kolarcu.

 

Koncert „Kraljice Rahmanjinova“: Valentina Lisica u Kolarcu

 

Veličanstvenu Mocartovu Misu u ce-molu orkestar izvodi sa vokalnim solistima iz celog sveta i Češkim filharmonijskim horom iz Brna. Uz nju su maestralno uklopljena dela Gubajduline i Veberna, a sva tri dela Beogradska filharmonija izvodi prvi put.

 

U trenutuku kada je komponovao ovo delo, Mocart je bio na vrhuncu stvaralačke snage. Preselio se u Beč gde je dobio veliku slobodu, stvarao je poletna i vesela dela, oslobođen stega pisanja za crkvene potrebe, a tad je upoznao Konstancu i verio se sa njom bez pristanka oca. Upravo tada, započinje mračnu i grandioznu Misu, čiji razlog nastanka predstavlja nepoznanicu, ali se pretpostavlјa da je to bio čin poniznosti pred ocem i molba da prihvati njegovu verenicu.

 

Neverne Bebe u Kombank dvorani: Koncert za posebnu priliku

 

Izvođački sastav ovog dela je impozantan, a specijalno za ovu priliku, Beogradska filharmonija je okuplila vokalne soliste iz celog sveta, pa tako nastupaju soprani Akiho Cuđiji i Aleksandra Jangel, zatim tenor Benjamin Glaubic i bas Lukas Zinger, a ljubitelji horova imaće jedinstvenu priliku da čuju Češki filharmonijski hor iz Brna koji je u samom svetskom vrhu po kvalitetu i kompaktnom zvuku.

 

Predstojeći koncert poseban je i po velikom jubileju, 90 godina života kompozitorke Sofije Gubajduline, koji je obeležen krajem prošle godine, a Beogradska filharmonija to čini srpskom premijerom njene Poeme- bajke iz 1971. Uz ovu bajku se savršeno uklapa Pet komada op. 10 Antona Veberna, u kojima se kompozitor predstavlja kao istinski muzički pesnik, a publika će imati priliku da čuje interesantnu kombinaciju instrumenata uz zvuke harmonijuma, mandoline, gitare, čeleste i kravljih zvona.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište