fbpx

header

Slovenačka predstava “Gejm” u Bitef teatru

Nije nepoznanica da je prostor na “brdovitom Balkanu” često bio žarište ratova, a nekoliko decenija nakon burnih događaja i dalje se pitamo da li je agresija bila jedini način, a kao posledica javile su se masovne migarcije, o čemu govori predstava koja će se održaće 30. januara u “Bitef” tatru.

 

Nakon predstave “Suprotno”, na daskama „Bitef teatra“ 30. januara, gostovaće još jedna predstava „Gejm“ jednog od vodećih slovenačkih pozorišta, Mesnog gledališća Ljubljana, čija tema je vrlo kompeksna.

 

Predstava „Gejm“ rađena je u režiji jednog od vodećih režisera mlađe generacije u Sloveniji Žige Davjaka, čija predstava „Pluća“ trebalo je da bude prikazana na 54. i 55. Bitefu, ali je otkazana zbog pandemije.

 

U svom pozorišnom komadu Davjak se bavi migrantima, ljudima koji su prošli pola sveta kako bi izbegli ratove. Početna tačka im je Bosna i Hercegovina, krajnja destinacija u Evropskoj uniji, a pređenu putanju smatraju „igrom“.

 

Igra nema pravila, zakoni ne važe, ovlašćenja policije su neograničena, nasilje sve brutalnije. Mnogi ne odustaju od „igre“, a za neke su posledice fatalne.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Pozorišni projekat „Gejm“ proučava ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za živote i sudbine ljudi u bekstvu.

 

Protagonisti koji će predočiti kompleksnu priču predstave „Gejm“ su: Primož Bezjak, Sara Dirnbek, Maruša Oblak, Matej Puc, Vito Weis.

 

Važno je napomenuti da je za ulaz na predstavu „Gajem“ neophodan zeleni setifikat.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište