fbpx

header

Slovenačka predstava “Gejm” u Bitef teatru

Nije nepoznanica da je prostor na “brdovitom Balkanu” često bio žarište ratova, a nekoliko decenija nakon burnih događaja i dalje se pitamo da li je agresija bila jedini način, a kao posledica javile su se masovne migarcije, o čemu govori predstava koja će se održaće 30. januara u “Bitef” tatru.

 

Nakon predstave “Suprotno”, na daskama „Bitef teatra“ 30. januara, gostovaće još jedna predstava „Gejm“ jednog od vodećih slovenačkih pozorišta, Mesnog gledališća Ljubljana, čija tema je vrlo kompeksna.

 

Predstava „Gejm“ rađena je u režiji jednog od vodećih režisera mlađe generacije u Sloveniji Žige Davjaka, čija predstava „Pluća“ trebalo je da bude prikazana na 54. i 55. Bitefu, ali je otkazana zbog pandemije.

 

U svom pozorišnom komadu Davjak se bavi migrantima, ljudima koji su prošli pola sveta kako bi izbegli ratove. Početna tačka im je Bosna i Hercegovina, krajnja destinacija u Evropskoj uniji, a pređenu putanju smatraju „igrom“.

 

Igra nema pravila, zakoni ne važe, ovlašćenja policije su neograničena, nasilje sve brutalnije. Mnogi ne odustaju od „igre“, a za neke su posledice fatalne.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Pozorišni projekat „Gejm“ proučava ulogu i odgovornost Slovenije i njene granične politike za živote i sudbine ljudi u bekstvu.

 

Protagonisti koji će predočiti kompleksnu priču predstave „Gejm“ su: Primož Bezjak, Sara Dirnbek, Maruša Oblak, Matej Puc, Vito Weis.

 

Važno je napomenuti da je za ulaz na predstavu „Gajem“ neophodan zeleni setifikat.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište