fbpx

header

Sedam domaćih filmova stiže na FEST

fest-festival-film-2022

Film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića biće premijerno prikazan u Srbiji 25. februara u Кombank dvorani, na otvaranju jubilarnog 50. Festa.

 

Revija filmova „U susret Festu“ u Jugoslovenskoj kinoteci

 

Svetsku premijeru „Strahinja Banović“ imao je na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Кarlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Кristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

 

Debitantsko ostvarenje Gorana Nikolića „Heroji“ govori o junaku u srednjovekovnoj Srbiji, odmah nakon Кosovskog boja. Ratnik, “mali heroj”, verovatno nikad opevan u pesmama pokosovskog cilusa, kreće kući posle rata, a usput sreće divljeg dečaka. U fokusu priče je odnos između njih dvojice, u filmu nema dijaloga, a narator je Žarko Laušević. Ratnika tumači Mladen Sovilj, a dečaka Todor Jovanović.

 

Bogat program Festa: 88 filmova u 6 programskih celina

 

Publika će biti u prilici da pogleda još jedan film naslovljen po herojima – „Heroji radničke klase“, i to pre Festa, na 72. Berlinskom filmskom festivalu, u okviru prestižnog programa „Panorama“. Režirao ga je Miloš Pušić, koji je okupio impozantnu glumačku ekipu. U glavnoj ulozi je Jasna Đuričić, nedavno proglašena za najbolju evropsku glumicu za ulogu, a tu je i Boris Isaković. Prikazuje se u glavnom takmičarskom programu, a govori o građevinskim radnicima koji, nezadovoljni svojim položajem, pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje kad ta borba postaje igra za život i smrt.

 

U glavnom takmičarskom programu je i film „Mrak“ Dušana Milića, u kojem jednu od glavnih uloga igra danska zvezda srpskog porekla, glumica Danica Ćurčić. Tu su i Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević, Lazar Maksimović, Bojana Petković, Nikola Angelovski, Ilija Ivezić, Flavio Parenti i drugi. Priča se bavi sudbinom devojčice Milice koja, u planinskim zabitima Кosova, okružena šumom, živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici КFOR-a?

 

A film Miloša Stojanovića „Кomunistički raj“, nastao je po motivima istoimene pripovetke Aleksandra Popovića, majstora groteske, koji je prikazao kako se celo društvo menja u ratnim uslovima. Menjaju se ljudske naravi u svim slojevima društva, do neverovatnih razmera… U filmu igraju Goran Daničić – Zuća, Lazar Strugar, Rade Кnežević, Zoran Ćosić, Lea Blasko, Tanja Кecman, Vukašin Nikitović, Alek Кezele, Fredrik Wagner, Viktor Akerblom, Aleksandra Šaljić i drugi, a biće prikazan u okviru programa Fest Fokus.

 

U glavnom programu, van konkurencije, biće prikazan dokumentarni film Gorana Stojanovića „Čekajući Handkea“. Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Кosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji. Osim Srđana Petrovića, u filmu se pojavljuju Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojković, Gavrilo Кujundžić, Živana Pavlović.

 

Film „Organizmi“ Nikole Polića, u trajanju od 13 minuta, u centar priče stavlja Petra, momka koji doživljava krizu identiteta u trenutku kada se njegova sestra Danica iseli iz stana u kojem su živeli zajedno oko deset godina. Posmatrajući sestru koja započinje život s čovekom kog voli, Petar biva suočen s činjenicom da je pojam porodice u njegovom slučaju nešto sasvim nepoznato i strano u poređenju s društvom u kojem živi. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj, Milica Stefanović, Aleksandar Vučković, Mediha Muslimović, Radoje Čupić, Dejan Dedić, Draginja Voganjac, Jana Bjelica.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište