fbpx

header

„Sve čega se dohvatio u svom životu pretvorio je u umetnost“

-Sve čega se dohvatio u svom životu Rastko Ćirić pretvorio je u umetnost. Svira nekoliko instrumenata, predaje studentima, peva kao Lenon, slika, crta, animira filmove, piše muziku. Čovek se u renesansu ukrcao u vremeplov i stigao do nas. Njegov zbornik radova „Svaštara 2“ najbolje pokazuje ko je i šta je Rastko – rekao je Zefirino Grasi.

 

Grupna izložba „A(r)tlantida“ u Galeriji Novembar

 

Povodom promocije “Svaštare 2” u Galeriji nauke i tehnike SANU, glavni urednik Politikinog zabavnika je podsetio da je Rastko Ćirić za ovaj kultni dečiji časopis uradio više od hiljadu ilustracija, a da će ostati neprebrojani plakati i ilustracije za knjige, konstatujući pritom da je što je Ćirić uradio da bi teško stalo u Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

 

Remont galerija započinje izdavačku sezonu novom izložbom

 

 

Povodom promocije „Svaštare 2“ u Galeriji nauke i tehnike postavljena je i izložba izabranih ilustrovanih strana iz knjige, u izdanju firme „New Image”, a koja predstavlja kolekciju radova Rastka Ćirića nastalih od 2005. godine do 2020. godine.

 

Izložba „Among Women“ okupila 11 srpskih umetnica u Americi

 

Na izloženim izabranim stranama navedene knjige nalaze se brojne ilustracije iz „Politikinog Zabavnika“ i plakati sa festivala i izložbi, kao i čuveni crteži iz „Ala i bauka“ i „Baš Čelika“. Posetioci će imati priliku da prelistaju elektronski format knjiga „Svaštara 1“ i „Svaštara 2“, i da pogledaju animirani film „Svetlosti i senke“, te spot „India“ sa projekta „The Rubber Soul Project 2“.

 

 

Rastko Ćirić je jedan od naših najznačajnijih crtača i ilusratora, likovni umetnik i pedagog. Oblasti njegovih delovanja su grafika, ilustracija, zaštitni znakovi, ekslibris, strip, animacija i muzika. Dobio je više od sedamdeset domaćih i međunarodnih nagrada. Profesor je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

-“Svaštara 1” je objavljena 2005. i to sam sebi poklonio za svoj pedeseti rođendan. Ona sadrži kolekciju mojih radova od ranog detinjstva, a “Svaštara 2” sve što sam uradio do 2020. godine. U toj knjizi, a i na izložbi, nalazi se još jedna knjiga u kojoj su radivi koji ne mogu da se štampaju, muzika i filmovi. Naime, na kraju “Svaštare 2” je QR Code koji se snimi telefonom i na klik se ulazi na moju web stranicu gde se sve može pogledati – rekao je Rastko Ćirić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište