fbpx

header

Premijera predstave „Goli“ u Bitef teatru: Očekuje se plesni spektakl

Predstava-Goli-2022

Plesna predstava „Goli“, u režiji Isidore Stanišić, biće premijerno izvedena na sceni Bitef teatra.

 

“To nikad nigdje nije bilo” – predstava o nama, sećanju, nadi i idealima

 

Predstava je nastala kao rediteljsko-koreografski istraživački proces autorke Isidore Stanišić. Započela ga je pojmom protivčoveštvo sa željom da ispita transhumanistički kontekst života savremenog čoveka.

 

„Goli“ prati istoriju tekstila i odnosa čoveka prema tekstilu. Progres je regresirao čoveka u postvareno biće, dok je ispraznoj stvari dao ulogu idola. Čitav tehnološki napredak usredsređen je na superficijelno poboljšanje, čime čovekova intervencija u evoluciju dovodi do gubljenja ljudskosti.

 

Narodni muzej predstavlja „Кrunisanje cara Dušana“

 

– Najvidljivija putanja površinskog napretka jeste odeća, naša druga koža, naša prilika za transformaciju, naše skrovište, ali i propadaliste. Pametno odelo nas čini boljim ljudima ili nosiocima istog? Stil života jednog nosioca važniji je od samog života drugog nosioca? Je li onda taj nosilac i dalje čovek ili je evoluirao u drugi naziv? Ko je, ili šta je taj nosilac? Da li Supermen leti ili pada, i zavisi li to samo od vijorenja plašta? I na kraju, ko smo kad smo goli? – opisalo je predstavu Užičko pozorište.

 

Cilj je bio da se u eri promocije transhumanizma ne propituje šta sve čovek ovom vrstom progresa dobija, već šta gubi. Negirati ili sputavati tehnološki napredak nije svrhovito, ali podsticati saradnju tehnologije i umetnosti kako bi taj napredak ostao u domenu humanistike, nije samo svrhovito, već i neophodno.

 

– Iz tog razloga je učešće fabrike tekstila u ovom našem umetničkom delu jer, projektu bi bio tehnički termin, od izuzetnog značaja za budućnost čovečanstva i zajedničkog osmišljavanja istog.

 

Humanitarna premijera i tribina diplomskog filma „Ševa”

 

Dramaturg Dimitrije Kokanov rekao je da su se fokusirali na proizvodnju sadržaja. Time bi kojim komunicirali ideju progresa ljudskog rada, privilegiju u radu i upotrebnu vrednost proizvoda ljudskog rada.

 

– Kontekst unutar koga i iz koga kreiramo scenske znake jeste svet tekstila, tekstilne proizvodnje i simbolički potencijal upotrebne vrednost koje tekstil može da donese. „Goli“ su odatle doslovno oznaka za one koji su skinuti, ogoljeni, bez odeće (jer je ne mogu posedovati, ili su je odbacili)… Istovremeno, interesovali smo se za temu fascinacije i konfrontacije različitih upotrebnih vrednosti određenog tekstila koji se pojavljuje u susretu sa razvojem savremenih tehnologija: green screen, chroma key, smart clothing itd. Dakle, novim tekstilom koji ne samo da otvara pitanja tržišne dostupnosti potrošačima, već interveniše u kreiranju slika naše virtuelne realnosti i kamuflaže (ne) željenog – izjavio je Kokanov.

 

U predstavi učestvuju plesači Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Dušan Bajčetić i Ivana Pavićević.

 

Vidimo se u bioskopu: Objavljen prvi broj filmskog časopisa

 

Muziku potpisuje Darja Janošević, scenu i kostim Marijana Zorzić Petrović, dizajn zvuka Nikola Pejović, a dizajn svetla Aleksandar Rosić. Dramaturgiju i tekst potpisuje Dimitrije Kokanov.

 

Predstava „Goli“ se prikazuje 3. marta sa početkom u 20 časova.

 

Karte je moguće kupiti u Bitef teatru, kao i putem njihovog sajta. Rezervacije se odvijaju putem broja telefona +381 69 899 24 00 ili e-mailom blagajna@bitef.rs.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište