fbpx

header

Predstava “Hotel Slobodan promet” omaž Nikoli Simiću

„Sigurnost i diskrecija: Hotel ‘Slobodan promet’, Provansalska ulica 220! Preporučuje se osobama koje su u braku, zajedno ili odvojeno!“ – ovim oglasom počinje predstava, rađena kao omaž velikom Nikoli Simiću.

 

Predstava „Hotel Slobodan promet“, igraće se 12. februara u Jugoslovenskom dramskom pozorištu po tekstu franuskog pisca Žorž Fejdoa, u čijem je komadu „Buba u uhu“ Simić briljirao više od četrdeset godina.

 

Radnja predstave, koju je režirao Boris Liješević, vrti se oko dva bračna para iz visokog društva, čiji su odnosi obojeni lažnim moralom, a oni su zapravo sebičnjaci i varalice. Kada gospođa Pingle zgroženo pročita oglas svom suprugu, ni ne sluti da je on već zakazao ljubani sastanak sa ženog svog suseda i poslovnog partnera, a niko od njih ne može ni da nasluti šta ih sve čeka te budne noći.

 

„Hotel Slobodan promet“ doživeo je trijumf na pariskoj premijeri davne 1894, i od tada do danas zadržao status (uz Bubu u uhu) najpopularnijeg vodvilja Žorža Fejdoa, kralja ovog žanra i najvećeg francuskog komediografa posle Molijera.
Samo naizgled bezazleni mehanizam ove poigrava se njenim junacima, dovodeći ih u okrutno smešne i neočekivano apsurdne situacije, koje posredno stvaraju sliku nepredvidivog života, kakav i sami vodimo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Arsić (@jelic.maria)

 

Sam režiser svojevremeno je otkrio zbog čega je režirao upravo Fejdovo delo:

“Zašto Fejdo? To je vrhunac pozorišta, i to onog suštinskog, sirovog, zaigranog pozorišta; pozorišta koje ne nastaje iz literature ili neke duhovnosti. To je pisac francuskog zlatnog doba, kao Sofokle i Euripid što su pisci zlatnog doba helenske književnosti. Fejdo je najbolji reprezent svog vremena. To je pozorište, kao što su Čaplinovi filmovi, zapravo, pravi i suštinski film. Imamo akciju, zaplet, junaka koji upada u nevolje i pokušava da se izbavi, i to proizvodi jurnjavu dovedenu do savršenstva, i uvijek dolazi smijeh. Danas raditi Fejdoa može biti ravno pozorišnoj revoluciji”, rekao je reditelj.

 

Na sceni se smenjuju fantastični akteri: Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Miodrag Dragičević, Anđelika Simić, Bojan Timarov, Dragan Jovanović, Bojan Dimitrijević, Milica Gojković, Amar Ćorović, Sanja Marković, Marija Klanac, Mitra Mladenović i Milica Sužnjević.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište