fbpx

header

Predstava “Amsterdam” premijerno u Ateljeu 212

Maja Arad Jasur (Maya Arad Yasur) je izraelska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a čiji komad „Amsterdam“ će biti izveden premijerno 11. februara na sceni Mira Trailović u Ateljeu 212.

 

To je ujedno i prvi projekat renomirani izlaelske autorke na ovim prostorima, koja je upravo za dramski tekst za komad „Amsterdam“ dobila prestižnu nagradu Theatertreffen’s Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine.

 

Priča prati izraelsku violiniskinju koja je u poodmakloj trudnoći i živi u Amsterdamu. Sve se menja kada jednog dana dobije misteriozni račun za gas iz 1944. godine, koji stiže baš na njenu adresu.

 

Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada poredi traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

 

Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

 

Ona kod sebe pokreće brojna pitanja, kao što su: pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i trauma.

 

Reditelj predstave je Iva Milošević dramaturg Dimitrije Kokanov, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitor Vladimir Pejković. Igraju Dragana Đukić, Ana Mandić, Marko Grabež, Dejan Dedić, Vladimir Pejković muzičar.

 

Autorka je ranije sarađivala na još nekim projektima srpsko-holandske autorka Sanje Mitrović, a za realizaciju aktuelnog pomogao joj je asambl iz Izraela.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Дуле Дукић (@dulenbg)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište